De vineri,  07.06.2019, in functie de conditiile meteorologice,  în România şi implicit în judeţul Prahova, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor va demara  campania de primăvara, din anul 2019, privind  vaccinare antirabica aeriana a vulpilor,  prin momeli vaccinale administrate aerian, in baza contractului incheiat de catre aceasta cu prestatorul de sevicii, şi manual in jurul localitatilor/luciurilor de apa, de catre reprezentantii DSVSA  Prahova si  ai gestionarilor fondurilor de vanatoare.

Acţiunea de vaccinare orală a vulpilor, aeriană şi manuală, se desfăşoară în baza Programului Strategic privind supravegherea, controlul si eradicarea turbării la vulpe in Romania” aprobat  conform H.G. nr.55/2008, cu modificarile si completarile ulterioare,  având ca scop declararea Romaniei ca stat liber de rabie.

În judeţul Prahova în cele 43 de fonduri de vânătoare cu o suprafaţă totală de 4.002,1 km2 şi un efectiv de  vulpi de 2.068 capete, acţiunea de  administrare aeriană a momelilor vaccinale se va desfăşura începand cu data de 07.06.2019, decolarea avioanelor având loc de pe aerodromul Clinceni.

Pentru informarea corectă a populaţiei privind demararea acţiunii de vaccinare antirabica a vulpilor, atat aerian cat si manual, vor fi afişate materiale informative (afişe de atenţionare, afişe de informare/avertizare şi materiale informative cronologic), de către prestatorul de servicii,  în diferite locuri publice cum ar fi: primărie, şcoală/grădiniţă, spital/dispensar, poştă, magazine, staţii de autobuz şi trasee turistice.

In data de 28.05.2019 la sediul DSVSA Prahova s-a procedat la instruirea reprezentantilor fondurilor de vanatoare privind:

-procedura de vaccinare antirabica aeriana si manuala a vulpilor;

-documentele ce trebuiesc incheiate, la momentul administrarii manual;

-procedura privind actiunea de impuscare a vulpilor in scopul verificarii eficientei antirabice in fondurile de vanatoare din judetul Prahova, dupa 45 de zile de la finalizarea actiunii de vaccinare;

Pentru defăşurarea în condiţii corespunzătoare a acţiunii de vaccinare a vulpilor şi pentru a evita unele accidente ce pot să apară prin manipularea necorespunzătoare de către  populaţie a momelilor vaccinale găsite accidental, D.S.V.S.A. Prahova a notificat şi informat privind demararea campaniei de vaccinare a vulpilor urmatoarele institutii:

-Instituţia Prefectului judeţului Prahova

-Consiliul Judeţean Prahova

– Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă  Prahova

-Inspectoratul Judeţean de Poliţie Prahova

-Direcţia de Sănătate Publică Prahova

-Direcţia Silvică Prahova

-Inspectoratul Şcolar al judeţului Prahova

-Garda de Mediu

-Agentia de Mediu

-Garda Forestiera Ploiesti

-104 UAT-uri

Articolul precedentOFICIAL! Veolia ia în calcul să nu mai finanțeze FC Petrolul Ploiești
Articolul următorAnchetă internă la IJP Prahova după ce un martor cheie în procesul Ghiță-Bădescu a plecat din țară
Ziarist cu o experientă de peste 25 de ani. O cariera in care a trecut prin presa scrisa,radio,televiziune (moderator al mai multor talk show-uri la posturi de televiziune din Ploiesti) si o vasta experienta in presa online.