Noile focare de pestă porcină africană, apărute în gospodării din Poienarii Burchii și Târgșoru Vechi, au condus la stabilirea unui nou plan de măsuri. Acesta  vizează zeci de localități din Prahova, inclusiv zona de Vest a Ploieștiului.

În această zonă este interzisă vânzarea și transportul porcilor, iar ca măsură suplimentară au fost uciși zeci de porci din focar.

În cazul focarului de pestă porcină africană de la Târgșoru Vechi, zona de protecție, de 3 kilometri, include satele Târgșoru Vechi, Strejnicu, Zahanaua și Stăncești din comuna Târgșoru Vechi, aici fiind luată măsura de efectuare a unui recensământ al porcilor din toate gospodăriile.

Medicii veterinari vor efectua și un examen clinic al animalelor. Totodată, este interzis transportul de animale pe drumurile din zona de protecție.

„Nici o altă specie de animal domestic nu poate pătrunde și nici nu poate ieși din exploatație fără autorizația DSVSA Prahova”, se mai precizează în planul de măsuri, care prevede că se interzice sacrificarea porcilor din gospodării.

Pe lista localităților din zona de supraveghere, stabilită ca urmare a focarului de pestă porcină de la Târgșoru Vechi, figurează comuna Ariceștii Rahtivani, Mănești (satele Mănești, Băltița, Coada Izvorului, Gura Crivăț, Zalhanaua), Cocorăștii Colț (Cocorăștii Colț, Cocorăștii Grind, Perșunari, Colțu de Jos, Piatra), Brazi (Brazii de Sus, Brazii de Jos, Popești, Negoești, Stejaru), Șirna (Varnița, Șirna, Coceana, Brătești), Bărcănești (Tătărani), dar și zona de Vest a municipiului Ploiești.

În cazul focarului de pestă porcină de la Poienarii Rali, primul care a fost confirmat în Prahova, În zona de protecție sunt Poienarii Burchii cu satele Poienarii Rali, Poienarii Burchii, Poienarii Vechi și Piorești, precum și Gorgota cu satul Poienarii Apostoli, în Prahova, dar și Periș (Bălteni) și Ciolpani (Piscu) din județul Ilfov. În zona de supraveghere sunt comunele: Poienarii Burchii (Cărbunari, Podu Văleni, Ologeni și Tătaru), Șirna (Habud, Șirna, Varnița), Tinosu (Predești, Tinosu, Pisculești), Puchenii Mari (Odăile, Moara, Puchenii Mari, Puchenii Moșneni, Miroslăvești), Gorgota (Fânari, Gorgota, Crivina, Potigrafu), Balta Doamnei (Curcubeu).

Vineri, autoritățile au anunțat că au fost confirmate noi focare de pestă porcină africană la Poienarii Burchii, dar și unul focar la Târgșoru Vechi.

Articolul precedentADMITERE 2019/ Care sunt liceele unde ajung absolvenții de 10 din Prahova
Articolul următorTrafic restricționat pe DN1B. TIR răsturnat în sensul giratoriu de la Albești Paleologu
Ziarist cu o experientă de peste 25 de ani. O cariera in care a trecut prin presa scrisa,radio,televiziune (moderator al mai multor talk show-uri la posturi de televiziune din Ploiesti) si o vasta experienta in presa online.