Aeroclubul României organizează în Prahova “Ziua porţilor deschise la Aerodromul din Strejnic”. Organizatorii au anunţat demonstraţii aeriene care vor fi executate de cei mai cunoscuţi  specialişti în domeniu, pe afişul evenimentului anunţat figurând: Hawks of Romania, Blue Wings Romania, White Wings. Evenimentul de sâmbătă prefațează un alt punct important din programul Aerodromului Gheorghe Bănciulescu de la Strejnic:  Campionatele Europene şi Cupa Mondială de Paraşutism, competiții la care vor participa sportivi din România, Belarus, Republica Cehă, Finlanda, Franţa, Germania, Italia, Marea Britanie, Olanda, Qatar, Rusia şi Statele Unite ale Americii.

“Ziua Porţilor Deschise la Aerodromul din Strejnic” are loc pe data de 17 august, începând cu ora 18.00.

Tot începând de sâmbătă, Strejnicul găzduiește un eveniment sportiv de avengură mondială: Campionatele Europene şi Cupa Mondială de paraşutism – 10th FAI World Cup of Canopy Formation şi 8th FAI European Canopy Formation – la care participă  sportivi din România, Belarus, Republica Cehă, Finlanda, Franţa, Germania, Italia, Marea Britanie, Olanda, Qatar, Rusia şi Statele Unite ale Americii.

Conform programului acestei competiţii, delegaţiile participante vor ajunge în Prahova chiar la sfârşitul acestei săptămâni, competiţiile –care vor include şi salturi în formaţie cu paraşuta – fiind programate duminică, luni şi marţi, evenimentul urmând să se încheie pe 21 august, odată cu plecarea concurenţilor.

Este al doilea an succesiv în care Strejnicul găzduiește competiții de top din sporturile aeronautice. Anul trecut, tot pe aerodromul de lângă Ploiești a avut loc Campionatul Mondial de Acrobații Aeriene cu Avionul.

Aeroclubul de la Strejnicu a fost înființat în anul 1936, din inițiativa unui colectiv condus de ing. George Țintă, pentru propagandă aviatică și formarea de piloți și tehnicieni. Din fondurile strânse și din cotizații, subvenții și ajutoare date de autoritățile și societățile petroliere din regiune de la acea vreme, aeroclubul a inaugurat, în anul 1936, pe terenul de la Strejnic, o școală de zbor cu motor, dotată cu patru avioane noi tip Bücker Jungmann și încadrată cu instructori și personal tehnic necesar, director și șef de pilotaj fiind numit chiar profesorul ing. Țintă.

În perioada 1936-1942, școala a format 199 de piloți gradele I și II. În februarie-martie 1945, problemele economice și politice naționale au impus restrângerea temporară a activităților sportive aviatice și desființarea, printre altele, şi a acestui aeroclub.

Dar, în anul 1948, Şcoala de zbor de la Strejnic se redeschide, iar din anul 1952 începe și formarea de paraşutişti sportivi. În 1959, școlile de zbor de la Strejnic și Ghimbav rămân singurele în funcțiune, iar din anul 1962 activitatea de zbor cu motor a fost orientată numai către obținerea de performanțe. În acest scop, aeroclubul a început pregătiri în vederea participării la competițiile naționale și internaționale, iar un an mai târziu a demarat şi antrenamentele pentru planorism de performanță.

Articolul precedentAccident rutier pe DN72, la Brătășanca, in Prahova
Articolul următorBătrână accidentată la urcarea în autobuz, în Ploieşti
Ziarist cu o experientă de peste 25 de ani. O cariera in care a trecut prin presa scrisa,radio,televiziune (moderator al mai multor talk show-uri la posturi de televiziune din Ploiesti) si o vasta experienta in presa online.