Sediul unei televiziuni a fost luat cu asalt de zeci de protestatari, sâmbătă dimineață, 19 octombrie, după ce a fost difuzat un reportaj în cadrul căruia liderii islamiști uciși de Israel au fost numiți „teroriști”.

Protestatarii au considerat reportajul difuzat de televiziunea MBC drept „ofensator” la adresa „figurilor rezistenței” – o referire la Hamas, Hezbollah şi Rezistenţa Islamică din Irak.

Ministerul de Interne irakian a raportat într-un comunicat oficial că „protestatarii care susţin rezistenţa islamică” au intrat cu forţa în studiourile de televiziune aflate în cartierul Al Yamea, în vestul Bagdadului. Aceștia au spart şi au incendiat echipamentul tehnic, după care au fugit, potrivit Agerpres.

„Au produs doar pagube materiale”, mai arată comunicatul, în care nu este estimată valoarea pierderilor cauzate şi nici numărul persoanelor care au participat la acest atac. Conform sursei citate, cei implicaţi au fugit înainte de sosirea poliţiei, care nu au putut face nicio arestare în acel moment.

Reportajul care a declanșat protestul

În cadrul reprotajului difuzat de televiziunea MBC, membrii grupării islamiste palestiniene Hamas, ai grupării şiite libaneze Hezbollah şi ai nenumăratelor miliţii care alcătuiesc Rezistenţa Islamică din Irak ucişi de armata israeliană de la începerea războiului din Gaza, în urmă cu un an, au fost calificaţi drept terorişti.

Cu titlul „În acest mileniu lumea a scăpat de numeroase personalităţi teroriste care au terorizat lumea şi au vărsat sânge”, reportajul a încins spiritele în rândul a zeci de simpatizanţi ai organizaţiilor menţionate, ce fac parte din alianţa informală „Axa Rezistenţei” condusă de Iran , care s-au adunat la uşa sediului televiziunii pe care în cele din urmă l-au luat cu asalt, potrivit videoclipurilor distribuite de mass-media şi de utilizatori pe reţelele de socializare.

Deputatul irakian Mostafa Sanad a comentat pe contul său de Facebook că televiziunea MBC IRAQ, susţinută de guvernul irakian, „nu mai are loc în Irak” şi că „va acţiona pentru a-i anula licenţa de difuzare”.

Sanad a mai spus că în opinia sa, televiziunea MBC are legături cu ţări terţe opuse aşa-ziselor grupuri de rezistenţă pentru cauza palestiniană.

La rândul său, Hamas a condamnat reportajul într-un comunicat în care a calificat materialul jurnalistic al MBC drept „obscurantist şi incendiar împotriva mişcării şi a liderilor ei, care descrie acţiunile rezistenţei palestiniene împotriva ocupantului drept terorism”.

Potrivit Hamas, reportajul este „un eşec profesional, mediatic şi moral care este în concordanţă cu propaganda şi naraţiunea sionistă care încearcă să demonizeze rezistenţa şi simbolurile acesteia”.

Articolul precedentMINISTRUL PREDOIU: ROMÂNIA VA TREBUI SĂ PARTICIPE LA RECONSTRUCŢIA UCRAINEI