Aseară, la ora 22.00, locuitorii din satul Gornet au scăpat de carantină.

Eliminarea restricțiilor impuse locuitorilor acestei așezări s-a făcut la termenul prevăzut inițial, adică după 14 zile, în contextul în care ieri dimineață a avut loc ședința extraordinară a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Prahova, în cadrul căreia a fost adoptată hotărârea privind ridicarea carantinei zonale în satul Gornet, după câteva ore Instituția Prefectului anunțând că de la București, de la Comitetul Național pentru Situații de Urgență, s-a comunicat că ordinul de carantinare, intrat în vigoare pe data de 22 iulie ora 22.00, expiră pe 5 august, ora 22.00, adică la termen.

Instituirea carantinei nu a fost pe plac nici locuitorilor, nici autorităților locale care, prin intermediul avocatului Bogdan Dumitru, și el locuitor al comunei Gornet, a inițiat, la doar câteva zile după luarea acestei decizii, o procedură în instanță, la Curtea de Apel București, pentru anularea ordinului de carantinare a localității.

Inițial, în afara anulării ordinului de carantinare, s-au cerut și despăgubiri în valoare de 500.000 de euro de la Departamentul pentru Situații de Urgență cu titlul de daune morale/daune interese, în condiţiile în care s-a menționat faptul peste 450 de persoane au rămas fără locuri de muncă pentru că nu au mai fost primite de către angajatori din alte localităţi, iar cetăţenii din Gornet nu au mai fost acceptaţi în magazine, farmacii şi alte locuri publice din comunele limitrofe, fiind total izolaţi şi chiar „apostrofaţi”.

Ulterior, însă, avocatul a venit cu noi pretenții, anunțând că daunele cerute DSU au crescut la 4 milioane de euro. Pe 4 august, Curtea de Apel București a decis anularea carantinei din localitatea Gornet, dar a respins solicitarea autorităților locale de a fi despăgubite cu suma de 4 milioane de euro, cerute cu titlul de daune morale/daune interese pentru locuitorii care au avut de suferit în perioada de carantină. Decizia magistraților a fost executorie, dar nu definitivă.
Potrivit unui comunicat transmis, ieri, de Instituția Prefectului Prahova, în perioada următoare, starea de sănătate a populației din satul Gornet va fi monitorizată prin intermediul asistenței medicale primare, respectiv medici de familie, asistenți sociali, sub supravegherea reprezentanților Direcției de Sănătate Publică (DSP) Prahova. Potrivit anchetelor epidemiologice, efectuate de către DSP Prahova, în perioada 22 iulie 2020 – 03 august 2020 au fost depistate 13 cazuri noi de infecție COVID-19, dintre care patru au fost din comunitate și nouă au fost din rândul contacților celor 15 cazuri confirmate înainte de instituirea carantinei zonale. Dintre cele patru cazuri din comunitate, două sunt izolate în spital, iar două la domiciliu. Pentru acestea au fost identificați zece contacți, patru având test RT-PCR pentru SARS-CoV-2 negativ, iar ceilalți șase fiind carantinați la domiciliu.

Articolul precedentCHA CHA LITIX! Episodul 39. Cum să-ți iei Lamborghini cu bani de la guvern?
Articolul următorAnisie: Ora de curs va dura ca şi până acum – 45 sau 50 de minute