IPJ Prahova a anunțat că în cauză se efectuează cercetări în vederea identificării autorilor sub aspectul săvârșirii infracțiunii de „profanare de cadavre sau morminte”.
 
Poliția a fost sesizată, joi, 3 iunie, cu privire la faptul că un număr de 16 monumente funerare din Cimitirul Evreiesc au fost împinse de pe soclul lor, iar unele dintre acestea au fost sparte.

„La data de 03.06.2021, Secția nr.2 de Poliție Ploiești a fost sesizată cu privire la faptul ca un număr de 16 monumente funerare din Cimitirul Evreiesc au fost împinse de pe soclul lor fiind căzute pe sol. Cu ocazia cercetării la fata locului s-a constatat că cele sesizate se confirmă, trei dintre aceste monumente fiind găsite sparte. Cercetările sunt continuate în vederea identificării autorilor sub aspectul săvârșirii infracțiunii de profanare de cadavre sau morminte”, a precizat IPJ Prahova. 

Duminică, actrița Maia Morgenstern a reacționat și a scris pe pagina de Facebook cu privire la distrugerile care au avut loc la Cimitirul Evreiesc din Ploiești.

“Un fel de reacție. Dacă e nevoie. Dacă se îngăduie. Dacă nu cumva deranjez pe cineva. Dacă nu cumva se supără cineva. Dacă nu cumva exagerez. Dacă nu cumva fac jocurile mai știu cui. Dacă nu cumva aș merita eu vreo plângere penală. Dacă nu cumva mă amestec într-o chestie care nu mă privește. Dacă nu cumva iar vreau să mă mag în seamă. Dacă nu cumva mi se pare mie. Dacă nu cumva fac din țânțar armăsar. Dacă nu cumva inventez o falsă problemă. Dacă nu cumva tot eu sunt vinovată, de fapt. Dacă nu cumva mai bine tăceam. Dacă nu cumva mai bine făceam altfel decât fac. Dacă nu cumva… Cimitirul Evreiesc din Ploiești a fost vandalizat. Profanat. Dacă am eu rude acolo? Dacă mă privește direct pe mine? Dacă nu cumva profanarea unui cimitir Evreiesc a devenit un fapt divers ?!? Dacă nu cumva sunt patetică…”, a scris actrița Maia Morgenstern pe Facebook.

Informația cu privire la actele de vandalism din Cimitirul Evreiesc din Ploiești a fost făcută publică de Silviu Vexler, președintele Comunității Evreiești din România.

„Un cimitir evreiesc a fost vandalizat. Aproape 20 de pietre funerare au fost dărâmate sau distruse. Din nou. Unul dintre cele mai abjecte acte posibile, de data aceasta în Ploiești. Ce motiv poate exista pentru distrugerea unor morminte, pentru atacurile îndreptate împotriva memoriei unor oameni care nu mai sunt printre noi? Ura și prostia, în cele mai mizerabile și absurde forme sunt singurele explicații pe care le întrevăd pentru această crimă. Fiecare piatră funerară dărâmată este o mărturie. Din nou. P.S.: Sunt curios. Oare a fost de vină vântul puternic sau tradiționalii copii minori?”, a scris Silviu Veslex pe pagina de Facebook, unde a postat mai multe imagini cu monumentele funerare găsite sparte.

Sursa: Realitatea de Prahova

Articolul precedent121 de cazuri noi de COVID-19 şi 8 decese în ultimele 24 de ore
Articolul următorUn autoturism s-a răsturnat pe DN1 A. O persoană a decedat iar alta a fost transportată la spital