O casă parohială din Ploiești a fost transformată, în cadrul unui proiect derulat din fonduri europene, într-un centru social care va asigura sprijin pentru peste 100 de vârstnici. Proiectul a fost implementat la Parohia Buna Vestire.
Luni, la Ploiești, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar-patriarhal a oficiat slujba de sfințire a centrului, la care au luat parte Liviu Gabriel Mușat, directorul general al Agenției pentru Dezvoltare Regională (ADR) Sud-Muntenia, și Părintele protopop Adrian Cosmin Matei, manager de proiect în cadrul inițiativei care a făcut posibilă realizarea acestei investiții.
Potrivit informațiilor furnizate de ADR Sud Muntenia, “obiectivul general al proiectului a vizat îmbunătățirea calității infrastructurii serviciilor sociale din municipiul Ploiești, care va contribui direct la creșterea gradului de acoperire cu servicii sociale pentru persoane vârstnice vulnerabile.
Implementarea proiectului de investiție, inițiat de Parohia «Buna Vestire» în parteneriat cu Arhiepiscopia Bucureștilor, contribuie în mod direct la îmbunătățirea infrastructurii sociale în municipiul Ploiești.
Prin proiect, beneficiarul a amenajat în clădirea casei parohiale existente, un centru social cu o cantină socială și servicii de îngrijire la domiciliu. Serviciile oferite gratuit se vor adresa persoanelor vârstnice aflate în situații economico-sociale sau medicale deosebite. Un număr de 80 de persoane vârstnice provenite din grupuri vulnerabile din municipiul Ploiești vor avea asigurat un prânz. De asemenea, pentru un număr de 25 persoane vârstnice dependente sau parțial dependente vor fi asigurate lunar, servicii de îngrijire la domiciliu, servicii ce au în vedere ajutor acordat de îngrijitori formali, servicii de asistență socio-medicala, kinetoretapie și o masă caldă pe zi”.
Proiectul a presupus lucrări de consolidare a construcției existente, recompartimentarea spațiilor interioare pentru a corespunde noilor funcțiuni, precum și de extindere, mansardare a clădirii și împrejmuire a terenului.
Centrul social face obiectul proiectului finanțat din Programul Operațional Regional 2014-2020: „Schimbare de destinație din casă parohială în cantină socială-servicii de îngrijire la domiciliu, consolidare, recompartimentare interioară, extindere cu scară exterioară și mansardare construcție existentă, împrejmuire”, axa prioritară 8 – „Dezvoltarea infrastructurii de sănătate și sociale”, prioritatea de investiții 8.1 – „Investițiile în infrastructurile sanitare şi sociale care contribuie la dezvoltarea la nivel național, regional şi local, reducând inegalitățile în ceea ce privește starea de sănătate şi promovând incluziunea socială prin îmbunătățirea accesului la serviciile sociale, culturale și de recreare, precum și trecerea de la serviciile instituționale la serviciile prestate de colectivitățile locale”, obiectivul specific 8.3 – „Creșterea gradului de acoperire cu servicii sociale, Grup vulnerabil: persoane vârstnice”.
Bugetul investiției a avut o valoare totală de 2.053.811,01 lei, din care 1.408.914,35 lei a reprezentat valoarea eligibilă nerambursabilă din FEDR, 603.820,43 lei – valoarea eligibilă nerambursabilă din Bugetul Național, iar 41.076,23 lei a fost contribuția proprie a beneficiarului.
Sursa: Realitatea de Prahova