Începând cu luna noiembrie, în funcție de condițiile meteorologice, se va desfășura, la nivel național, campania de toamnă, constând în vaccinarea antirabică aeriană a vulpilor, în conformitate cu H.G. nr. 55/16.01.2008, pentru aprobarea Programului strategic privind supravegherea, controlul și eradicarea rabiei la vulpe în România.

Precizăm că rabia este produsă de un virus care atacă sistemul nervos si se transmite la om prin mușcătura sau zgârâietura unui animal infectat.

Cum trebuie să procedăm dacă găsim o momeală în apropierea casei.

Dacă găsiți o momeală intactă, într-o zonă unde nu sunt copii sau animale de companie, lăsați momeala în acel loc.

Dacă găsiți o momeală intactă într-o zonă unde sunt copii sau animale de companie, protejați mâinile cu ajutorul mănușilor și, cu ajutorul unei pungi de plastic, luați momeala și plasați-o într-o zonă împădurită.

Dacă găsiți momeala al cărei ambalaj (înveliș) este desfăcut, spart sau distrus, cu mâinile protejate de mănuși, plasați momeala într-o pungă de plastic și anunțați medicul veterinar din cea mai apropiată localitate pentru a ridica momeala respectivă.

Vaccinarea va elimina sau va reduce în mare măsură difuzarea bolii, atât între animalele sălbatice, cât și de la animale sălbatice la animale domestice, la animale de companie sau la om.

Populațiile de vulpi reprezintă principalul rezervor de virus rabic.

Vulpile turbate pot transmite virusul prin mușcătură: oamenilor, animalelor de companie și animalelor domestice.

 

Articolul precedentPrahova. Accident mortal pe Centura de Est a Ploieștiului. Un pieton a fost lovit de o cisternă
Articolul următorStrategie în alb și negru – Ediția din 5 noiembrie2022