În perioada 5-8 august 2022, Poliția Română a fost sesizată  cu privire la existența   mai multor cazuri de fraude online, prin transmiterea unor mesaje prin email, în care anumite persoanele și-ar fi atribuit identitatea unor lucrători cu funcții de conducere din cadrul unor structuri de aplicare a legii (Europol, Interpol, F.B.I sau Poliția Română).

În aceste cazuri, persoanele vătămate ar fi fost informate că fac obiectul unor presupuse proceduri judiciare, ca urmare a accesării unor site-uri, în care sunt prezentate acțiuni cu un caracter sexual explicit, cu minori.

Persoanele bănuite ar fi solicitat plata unor sume de bani, cu titlu de amendă penală, într-un termen scurt, pentru a evita demararea unei proceduri judiciare și emiterea unui mandat de arestare preventivă, pe numele destinatarului emailului.

Cu privire la acest tip de fraudă, cunoscută sub denumirea de „government impersonation scams”, instituțiile de aplicare a legii la nivel internațional au transmis mai multe  mesaje publice de informare a populației, care  pot fi găsite mai jos:

https://www.europol.europa.eu/media-press/newsroom/news/beware-of-scams-involving-fake-correspondence-europol  

https://www.interpol.int/en/What-you-can-do/Stay-safe/Beware-of-scams-using-INTERPOL-s-name#:~:text=Have%20you%20received%20an%20email,details%20or%20any%20money%20transfer

https://www.fbi.gov/scams-and-safety/on-the-internet  

În situația în care primiți astfel de email-uri, nesolicitate, vă recomandăm să nu răspundeți, să nu accesați eventualele linkuri sau atașamente și să vă adresați celei mai apropiate unități de poliție sau online, pe portalul de petiții al Poliției Române – https://www.politiaromana.ro/ro/petitii-online .

 

Articolul precedentPrahova. Percheziţii domiciliare la traficanţii de droguri din Ploieşti. Un bărbat a fost arestat preventiv
Articolul următorCentrală nucleară bombardată în Ucraina: Kremlinul acuză Kievul şi avertizează contra unor ‘consecinţe catastrofale