Atenționările salvamontiștilor privind riscurile crescute de producere a avalanșelor au rămas fără ecou, pentru că o primă rupere a unei plăci de zăpadă era la un pas să le curme viața a două femei, sâmbătă, în munții Bucegi.
Avalanșa s-a produs sub vârful Țigănești, iar echipa de prim răspuns a salvamontiștilor a recuperat cele două persoane, una dintre ele fără probleme medicale, cealaltă cu dureri la coloana vertebrală și la bazin.
Salvamontiștii din Brașov spun că ambele turiste se deplasau de la Cabana Mălăiești spre lacul Țigănești, dorind să ajungă la refugiul Țigănești și să înnopteze acolo.
La o traversare, femeia care mergea în față a declanșat o avalanșă (de tip placă de vânt), de dimensiune medie, care a purtat-o până în firul principal al văii. Din fericire, ea nu a fost acoperită de zăpadă, dar a suferit numeroase traumatisme la nivelul abdomenului. Colega ei, care se afla la 5 metri în urmă, a rămas în zona potecii, nevătămată, dar foarte speriată.
Ea a reușit să ceară ajutor la numărul de urgență 112. La scurt timp a sunat pentru ajutor și persoana surprinsă de avalanșă.
După primirea apelului inițial, echipa Salvamont Râșnov a fost prima care s-a deplasat spre locul accidentului.
Au pornit de urgență spre Mălăiești și salvatorii montani din cadrul Compartimentului Salvamont al Consiliului Județean Brașov, în ajutor venind inclusiv jandarmi montani de la postul Râșnov. A fost solicitat suport aerian pentru survolarea zonei și găsirea rapidă a persoanei rănite, un elicopter fiind alocat în acest sens. Până la urmă, atât condițiile meteorologice defavorabile, cu vânt în rafale de 35-45km/h, cât și venirea întunericului au dus la anularea zborului.
Salvatorii au găsit victima conștientă și au transportat-o de urgență la Cabana Mălăiești, unde a fost încălzită și reevaluată din punctul de vedere al stării de sănătate, apoi transportată și predată la ambulanță, în stare stabilă și cu moralul refăcut. Cea de-a doua fată, fără afecțiuni, a coborât însoțită de salvatori până la baza muntelui.
Sâmbătă, de altfel, a fost o zi foarte dificilă pentru salvamontiștii din întreaga țară, numai din Prahova fiind solicitată intervenția, prin intermediul 112, de 10 ori pentru Salvamont Prahova – Azuga, șapte apeluri pentru Salvamont Bușteni și alte cinci apeluri pentru Salvamont Sinaia.
Sursa: Realitatea de Prahova