Este risc însemnat de avalanșă în Carpații Meridionali și Orientali, potrivit informațiilor publicate de Administrația Națională de Meteorologie. În Bucegi și Făgăraș, pericolul există și la altitudini mici.

Potrivit ANM, în Bucegi, pe versanții sudici, estici și sud-estici, în zona crestelor, sunt formate plăci recente de vânt, plăci depuse peste zăpada mai consistentă acumulată în perioada precedentă. Stratul de zăpadă are dimensiuni importante pentru luna decembrie în zona înaltă, îndeosebi pe versanții nordici, iar vântul puternic din perioada precedentă a transportat cantități importante de zăpadă pe văi, acolo unde riscul este mai crescut. Pe văi și în locurile adăpostite sunt depozite însemnate, care depășesc 2 m.

Stratul instabil de la suprafață, are stabilitate și rezistență reduse și poate ceda mai ales la supraîncărcări, oricât de mici, dar izolat și în mod spontan pe pantele cele mai înclinate, ducând la declanșări de avalanșe de dimensiuni medii și izolat mari. Riscul este însemnat (3). Sub 1800 m altitudine, deși s-a mai diminuat ca grosime, stratul de zăpadă are dimensiuni importante în zona 1600-1800 m, iar riscul declanșării avalanșelor de dimensiuni mici sau medii este și aici însemnat (3). Sub 1500 m, stratul va înregistra scăderi, pe fondul vremii mai calde, însoțite de precipitațiile mixte.

Și în Făgăraș, la altitudini mai mici de 1500 de metri, pe fondul vremii mai calde și al precipitațiile mixte, stratul va continua să se topească lent. Pe pantele mai înclinate, la supraîncărcări mari, se pot declanșa izolat avalanșe de mici dimensiuni, în zonele cu depozite mai însemnate de zăpadă.

Și salvamontiștii au atras atenția asupra pericolului de care trebuie să țină cont cei care urcă pe munte.

Alerta cod portocaliu de avalanșă este valabilă până diseară, dar ea ar putea fi actualizată.

Articolul precedentBărbat lovit de mașină la Bălțești. Victima a ajuns la spital
Articolul următorAndrei Păunescu, interviu de colecție la Realitatea PLUS – duminică, ora 21:00