Testul de anticorpi, care indică dacă ai trecut prin boală, nu este luat în calcul pentru eliberarea certificatului covid. Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiță, a explicat care este motivul.

Medicul Gheorghiță susține că  testele anticorpi arată prezența sau absența anticorpilor, însă nu și capacitatea lor de neutralizare a virusului, așa cum se întâmplă în cazul vaccinului. În plus, nu se poate determina data îmbolnăvirii care este esențială în stabilirea valabilității certificatului covid.

”Testele din comerț îți spun că ai anticorpi sau sunt absenți, sau sunt teste semicantitative, adică îți dau o valoare de anticorpi, dar ei sunt anticorpii totali și nu reprezintă anticorpii neutralizanți. Doar un procent din acești anticorpi sunt neutralizanți”, a declarat valeriu Gheorghiță vineri seară, la Digi24.

Mai mult, în cazul în care testele detectează anticorpi, nu pot determina când a fost bolnavă persoana.

”Acești anticorpi nu au cum să-ți spună care este momentul trecerii prin boală. Ca atare, noi nu știm care ar putea să fie valabilitatea acelui certificat digital în baza unui test de anticorpi. Nicio țară din UE nu se bazează pe astfel de teste” a precizat Gheorghiță.

Articolul precedentAccident mortal de tren în Prahova. Victima avea 20 de ani
Articolul următorBilanț coronavirus 30 octombrie. Noi cifre îngrijorătoare anunțate de autorități