Făina de insecte nu va fi folosită în produsele tradiționale românești. Este proiectul de lege adoptat de Senat, care interzice ca acest produs să facă parte din compoziția preparatelor din Registrul Național al Produselor Tradiționale. Iar România nu este singura țară care a respins făina de insecte.

Noul proiect de lege privind făina de greieri prevede mai multe schimbări. Mâncarea din supermarket-uri care conține larve de gândac, lăcuste, vierme de făină și greieri va fi afișată pe rafturi separate în magazine. Mai mult, pe eticheta produselor alimentare se va regăsi și denumirea ingredientului din insecte folosit. În plus, trebuie să fie menționate și reacțiile alergice care pot apărea după consum.

Amenzile pentru nerespectarea legii sunt cuprinse între 10.000 și 100.000 de lei.

Făina de greieri a apărut și pe piața din România, după ce Uniunea Europeană a dat undă verde folosirii ei pentru producerea pâinii, a biscuiților sau a ciocolatei. Și Italia și Ungaria au respins categoric ca acest tip de produse să fie folosită în preparatele tradiționale.

Italienii au interzis ca făina din greieri, lăcuste și larve de insecte să fie folosită aluatul de pizza și în paste. Iar ministrul agriculturii de la Budapesta a cerut ca pe etichete să scrie: “Atenție! Alimente care conțin proteine de insecte!” 

Articolul precedentPrognoza meteo. Vremea se menține călduroasă
Articolul următorNou val de scumpiri după aplicarea măsurilor fiscale