Şase localităţi din judeţul Prahova vor scăpa de focarele de persă porcină africană. Potrivit DSVSA Prahova, vineri, 1 noiembrie, vor fi stinse focarele din localitățile Poienarii Burchii, Cocorăștii Colț, Brazi, Puchenii Mari, Târgșoru Vechi și Șirna. La finalul lunii septembrie au fost închise şi focarele de la Gherghiţa.

“După stingerea focarelor, în gospodăriile afectate de pestă porcină africană vor putea fi introduși porcii santinelă, care vor permite, ulterior, repopularea gospodăriilor cu porci, dar și dreptul de mișcare al animalelor, respectiv de vânzare și cumpărare al acestora”, a declarat Mihai Terecoasă, directorul DSVSA Prahova.

Repopularea gospodăriilor cu porci se realizează numai după introducerea porcilor santinelă, sarcină care intră în atribuția strictă a gospodarilor unde au fost confirmate focare de pestă porcină africană. Mai exact, porcii santinelă, cu o greutate de peste 30 de kilograme, trebuie să fie achiziționați de către fermieri.

Prahova scapă de 34 de focare de pestă porcină africană, rămânând în vigoare numai cele de la Olari.

În acelaşi timp,  se renunță la filtrele mobile de pe raza localităților unde au fost stinse focarele de pestă porcină, rămânând în vigoare numai pe raza zonei de protecție de la Olari.

Conform ultimei raportări a ANSVSA, în Prahova au fost confirmate 43 de focare în gospodăriile populației și 8 cazuri la mistreți, ultimele cazuri de boală fiind confirmate la Puchenii Moșneni și la Olarii Vechi.

Conform acelorași date centralizate, în Prahova au fost plătite despăgubiri pentru 98 din cele 105 exploatații afectate în valoare de 407.740 de lei.

Articolul precedentSpectacol caritabil la Ploieşti
Articolul următorNegocieri politice intense în CL Ploiești pentru majorarea tarifului la căldură. Cât vor plăti ploieștenii
Ziarist cu o experientă de peste 25 de ani. O cariera in care a trecut prin presa scrisa,radio,televiziune (moderator al mai multor talk show-uri la posturi de televiziune din Ploiesti) si o vasta experienta in presa online.