A fost dezastru în Prahova. Viiturile formate pe dealurile din zona Mizil au demonstrat că în fața naturii suntem neputincioși. La Sângeru, Lapoș, Valea Călugărească, dar și în alte localități din Prahova, oamenii și-au început weekendul cu gospodăriile sub apă...Fotografiile surprinse de ISU Prahova sunt grăitoare

Preventiv, la nivelul județului au fost transmise mesaje de avertizare pentru populație, prin intermediul sistemului Ro-Alert și a aplicației DSU și au fost evacuate, temporar, la rude, persoanele aflate în dificultate ( ale căror locuințe au fost amenințate de ape).

Pentru evaluarea situației, Secretarul de Stat, șeful DSU, dr. Raed Arafat s-a deplasat în această zonă și a purtat discuții cu prefectul județului, cu primarul localității și cu inspectorul șef al ISU Prahova. Ulterior, a mers în locul unde unul dintre cei 4 copii surprinși de viitura a fost recuperat de salvatori și a dispus reluarea căutărilor pentru identificarea celorlalți micuți, mâine dimineață.

Totodată, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență s-a interesat dacă tehnica și personalul sunt suficiente pentru intervenția optimă în sprijinul cetățenilor și a autorităților din zona afectată si a dispus măsura suplimentării, la nevoie, a personalul și mijloacele de intervenție din județele limitrofe, mai puțin afectate de vremea neprielnică.

Dată fiind această situație extrem de dificilă, s-a discutat măsura alocării de urgență a unui container de locuit pentru familia greu încercată ( mama și tatăl celor patru copii surprinsi de ape) care va fi pus la dispoziție de ISU Prahova.

De asemena, asociația de voluntari 4×4 ( organizație partenera a DSU) s-a alăturat salvatorilor și autoritaților prahovene pentru eficientizarea misiunilor de gestionare a efectelor generate de fenomenele meteo periculoase.

La acest moment, 900 de pompieri prahoveni, cu 70 de autospeciale și peste 170 de utilaje, sunt la datorie și execută misiuni pentru limitarea și înlaturarea efectelor de vreme rea.

În urma fenomenelor meteorologice periculoase produse în zona de competenţă a inspectoratului, pompierii prahoveni au intervenit în cursul zilei de vineri și noaptea de vineri spre sâmbătă cu motopompe și alte mijloace pentru evacuarea apei din 15 locații, respectiv Berceni, Valea Călugărească, Gherghița, Râfov, Albești Paleologu, Dumbrava, Câmpina, Sângeru, Lapoș, Urlați, Mizil, Sinaia, Ploiești, Ceptura și Bălțești fiind afectate 76 locuințe și 132 gospodării.

În localitatea Lapoș, s-a produs o viitură care a afectat mai multe locuințe, anexe gospodărești, autoturisme și animale. Totodată, 100 de persoane au fost evacuate, acestea fiind cazate temporar la rude. În localitatea Valea Călugărească 29 de persoane au fost evacuate din calea apelor.

Unda de viitură a surprins și localitatea Sângeru, unde o femeie și 4 copii au fost luați de ape. Femeia a fost salvată, însă patru minori cu vârste cuprinse între 9 luni și 6 ani au fost dați dispăruți. Echipajele de pompieri au găsit un copil, în vârstă de 3 ani, care se afla în stop cardio – respirator, s-au executat manevre de resuscitare, însă din nefericire, a fost declarat decedat de către echipajul medical sosit la locul evenimentului.

Pe timpul nopții, pompierii au monitorizat zonele inundabile și cele afectate, respectiv, Lapoș și Sângeru, verificând creșterea debitelor pe Cricovul Sărat și afluenții săi. Totodată, în comuna Sângeru s-au format șase echipe mixte, care au verificat dacă mai sunt persoane în locuințele aflate în zona inundată.

În satul Radila au fost salvați 3 adulți și 4 copii, iar la Dârvari un adult a fost scos din viitură. În localitatea Sângeru, un copil de 5 ani a fost salvat, fiind surprins pe o insulița formata între malurile Cricovului Sărat. În comuna Valea Călugărească, satul Dârvari, pe DJ 101F, din cauza unei viituri, un microbuz cu 25 pasageri a derapat într-un șanț, fiind evacuați cu ajutorul salvatorilor.

În Sinaia, pompierii au acționat pentru degajarea carosabilului inundat și a unui autoturism surspins de de ploaia abundentă.

În municipiul Ploiești, pompierii au evacuat apă dintr-o locuință și două subsoluri (unitate de învățământ și Spitalul Județean).

162 pompieri militari cu 31 mijloace au intervenit pentru asigurarea măsurilor specifice de protecție a comunităților precum și pentru evacuarea apei din zonele inundate.

Preventiv, la nivelul județului au fost transmise mesaje de avertizare pentru populație, prin intermediul sistemului Ro-ALERT, la primirea avertizărilor de tip now casting de cod portocaliu și roșu.

Pompierii rămân la datorie, pentru limitarea și înlăturarea potențialelor efecte ale fenomenelor periculoase, monitorizarea situației din zonele vizate precum și evoluția acesteia.

Articolul precedent900 de pompieri prahoveni, în continuare la datorie în zonele afectate de inundații
Articolul următorPompierii au găsit trei dintre cei patru copii luați de viitură la Sângeru. Niciunul nu a supraviețuit
Ziarist cu o experientă de peste 25 de ani. O cariera in care a trecut prin presa scrisa,radio,televiziune (moderator al mai multor talk show-uri la posturi de televiziune din Ploiesti) si o vasta experienta in presa online.