Doctorul Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta” din București, avertizează în legătură cu creșterea numărului de persoane care folosesc țigările electronice, practica cunoscută sub numele de “vapat”. 

Folosirea țigărilor electronice a devenit o tendință tot mai populară în ultimii ani, fiind promovată ca o alternativă mai sănătoasă la fumatul tradițional. Cu toate acestea, există opinii împărțite în ceea ce privește siguranța și beneficiile pe termen lung ale acestei practici. Managerul Institutului de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta” din București, dr. Beatrice Mahler, a atras atenția asupra posibilelor efecte negative ale vapatului, inclusiv afecțiuni pulmonare severe și forme de pneumonie care pot necesita spitalizare.

”Dacă e să vorbim de acest nou obicei (vapatul – folosirea ţigărilor electronice – n.r.), el ne îngrijorează pentru că el creează dependenţă de gest. E la fel de periculos şi pentru adulţi, cei care trec de la ţigara clasică şi în urma unui obicei folosesc aceste ţigări. E nevoie de un psiholog specializat în terapie comportamentală. Pe de altă parte, despre ele ştim foarte puţin. Ştim că utilizate de către tineri sau adulţi, în mod acut, duc la afecţiuni severe, forme de pneumonie care duc la internre în spital. Pe timp lung, cronic, nu avem informaţii suficiente. Cred că sunt destul de neliniştitoare direcţiile pe care le vedem în acest moment”, a declarat Beatrice Mahler, la Medika TV.

Conform afirmațiilor managerului de la ”Marius Nasta”, legislația ar trebui să devină mai restrictivă în ceea ce privește aceste dispozitive.

”Legislaţia ar trebui să fie mai restrictivă, pe de altă parte promovarea care este permisă în orice loc (…) Modalitatea în care sunt construite dispozitivele te duc în sfera tehnologică, iar tinerii sunt atraşi de aceste dispozitive noi care de fapt nu sunt noi, dar aşa sunt promovate”, a mai spus Mahler.

Beatrice Mahler a menționat și părinții care declară că vapatul nu este la fel de periculos ca fumatul tradițional, deoarece nu implică consumul de țigări.

”Dacă aş povesti din ceea ce aflu de la pacineţii vârstnici, această atitudine nu este o noutate. Sunt tineri care îşi fabricau ţigările înainte, care acum au 70-80 de ani, doar că amploarea pe care o are acum acest fenoment, faptul că sunt mediatizate, că informaţia ajunge la aceşti tineri pe canale care nu sunt filtrate de foruri care pot gestiona ce tip de informaţie ajunge la acesti copii, este greşit”, a mai precizat Beatrice Mahler.

 

Sursa: Realitatea Medicala

Articolul precedentPosesia de canabis se pedepsește, indiferent de cantitate, a decis Senatul
Articolul următorMAE: Atenţionare de călătorie în Bulgaria – Proteste la nivel naţional, inclusiv prin blocarea circulaţiei rutiere