În cadrul dezbaterii organizate de Blocul Național Sindical (BNS) pe tema salariului minim pe economie, ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura Oprescu, a anunțat că doar 16% dintre angajații din România mai primesc salariul minim. Aceasta reprezintă o scădere notabilă, iar ministrul a subliniat că tendința este una pozitivă pentru piața muncii din România.
„România să nu mai aibă nevoie de salariu minim european sau salarii minime adecvate, fiindcă nivelul de salarizare în România să fie peste acest nivel propus prin directivă de 50% din salariu mediu brut pe economie. Dacă anul trecut aveam un număr de 1.855.498 de contracte de angajați, de lucrători care primeau salariul minim pe economie, astăzi avem 1.105.977, adică avem o scădere a numărului angajaților care sunt plătiți cu salariul minim pe economie. Astăzi avem un procent de 16,62%. Tendința este bună”, a declarat ministrul Muncii în timpul evenimentului, evidențiind faptul că scăderea procentului de angajați plătiți cu salariul minim este un semn al evoluției pozitive a salariilor în țară.
La dezbatere, a fost prezentat amplu studiu privind evoluția salariului minim, care va oferi o imagine de ansamblu asupra modului în care acest indicator a influențat economia și piața muncii în ultimii ani. Studiul include date detaliate despre creșterea salariilor și impactul asupra diferitelor sectoare de activitate.