Declarațiile ministrului Sănătății, Sorina Pintea, dar și solicitarea de a fi demisă conducerea Spitalului Județean de Urgență Ploiești, au creat o adevărată revoltă în rândul mediciilor din cadrul unității spitalicești.

Cadrele medicale au anunțat că vor demara proteste în cazul în care actuala conducere a unității spitalicești va fi demisă și că se va ajunge și până la demisii în bloc.

Anunțul a fost făcut în cadrul unei conferințe de presă la care, alături de managerul Marius Niculescu, au participat și mai multe cadre medicale.

Decizia privind demisiile vine după ce medicul Marian Albu a anunțat că a demisionat din funcția de șef al secției Cardiologie, după controlul ministrului Sănătății. Totodată, acesta a susținut că a recurs la acest gest pentru că s-a simțit înșelat de duplicitatea ministrului.

”A fost o vizită pragmatică în care întreba: aveți nevoie de ceva ca să funcționați? I-am spus că am nevoie de încă trei aparate. Doamna ministru și domnul președinte m-au asigurat că mă vor sprijini chiar cu unul dintre aparate, numind aparatul acela de care am nevoie. Apoi au început micile sesizări legate de niște etichete pe niște dulapuri, care într-adevăr s-au mai jumulit, nu mai sunt, le putem reactualiza și era un prosop, la o chiuvetă, în sala asistentelor, unde stăm noi, nu era într-o zonă de impact, dar recunosc că a fost o greșeală și s-a remediat. Au mai fost niște scaune care au tapițerii și nu pot fi sterilizate, dar erau în camera asistentelor, unde staționăm când lucrăm partea birocratică. Cel mai mult i-a deranjat o măsuță scoasă din lift, la ora 12 noaptea, când se spală liftul, și niște pete pe perete…care nu se mai șterg….am niște lavabil în mașină, care, mă rog, este pe holul spitalului. M-am simțit înșelat. Adică în acea seară am fost susținut, că vom face, că vom merge mai departe, iar a două zi menționat că secția de cardiologie și neurochirurgie trebuie să fie sancționate. ”, a declarat medicul cardiolog Marian Albu.

Gestul său vine la o zi după ce președintele CJ Prahova, Bogdan Toader, a cerut demisia de onoare tuturor șefilor spitalului județean. În semn de protest față de cele întâmplate, dar și de solidaritate atât față de medicul Albu, cât și de actuala conducere, cadrele medicale de la SJU au anunțat că și ele vor demisiona dacă lucrurile nu revin la normal.

Directorul Marius Niculescu a recunoscut că sunt în continuarea unele nereguli, dar susţine că unitatea medicală este pe un drum bun, deşi se confruntă cu un număr foarte mare de cazuri, mult peste alte spitale similare din ţară, dar şi cu o scădere a numărului de doctori.

Reprezentanţii Spitalului Judeţean de Urgenţă Ploieşti au redactat un memoriu, adresat Consiliului Judeţean Prahova, în care apreciază că afirmaţiile din mediul public au fost “exagerate şi nedrepte” şi arată că unitatea medicală a soluţionat în anul 2017 peste 42.600 de cazuri, cu mai bine de 28.650 de spitalizări de o zi, respectiv 42.104 cazuri soluţionate în 2018, cu 30.000 de spitalizări de o zi.
Ei au argumentat şi că unitatea medicală deserveşte nu doar Prahova, ci şi judeţe limitrofe, în timp ce numărul medicilor este în scădere, exemplul dat fiind cel al Unităţii de Primiri Urgenţe, care funcţionează cu 8 doctori, de trei ori mai puţini decât necesarul prevăzut în organigramă. În acelaşi context, al numericului de personal, ei arată în respectivul memoriu că au fost organizate mai multe concursuri pentru ocuparea posturilor vacante, însă foarte mulţi dintre candidaţii veniţi s-au dovedit nepregătiţi.
Nu în ultimul rând, semnatarii memoriului au vorbit şi despre “îmbunătăţirile semnificative” înregistrate în ultimii doi ani privind renovarea secţiilor, apreciind aportul substanţial avut de Consiliul Judeţean, instituţia care are în subordine spitalul.
Medicii spun că ministrul nu a avut dreptate în momentul în care a lansat acuzaţiile.

“Apreciez că spitalul, prin personalul său, a căutat soluţii la sesizările apărute în ultimii ani. Unele dintre aceste soluţii deja se văd, altele trebuie să fie mai departe gândite şi implementate. Suntem pe un drum în ceea ce priveşte cadrul corect cu privire la serviciile medicale pe care trebuie să le furnizăm pacienţilor. Specificul acestui spital este reliefat de două aspecte importante, adresabilitatea extraordinar de mare şi numărul din ce în ce mai mic de cadre medicale specializate. Din discuţiile cu colegii şefi de secţii şi nu numai, constatăm şi o patologie din ce în ce mai complexă, pe fondul îmbătrânirii populaţiei, pe de o parte, iar de altă parte probleme sociale. În ceea ce priveşte controlul efectuat de doamna ministru, părerea mea este că întotdeauna o verificare este benefică, în sensul că poate să fie un imbold către a duce lucrurile neconforme către soluţii concrete sau către un program nou de investiţii, pe care poate că noi nu le-am identificat. Dar modul în care se apreciază sigur că poate să fie subiectiv. Eu voi face ceea ce este bine şi corect pentru spital. Preşedintele Consiliului Judeţean este persoana care ne-a sprijinit în tot acest timp, în sensul că am discutat deschis tot noianul de cerinţe ale spitalului, identificând nişte priorităţi pentru îmbunătăţirea acestor necesităţi. El a considerat că acest aspect nu mai este suficient şi că trebuie să ne aplecăm cu mai multă implicare şi asupra atitudinii personalului. Am concluzionat că prestaţia în ceea ce priveşte doctorii este una bună, este mult de lucru pe partea de comunicare, este mult de lucru pe partea de relaţionare cu pacienţii”, a declarat Marius Niculescu, directorul Spitalului Județean de Urgență Ploiești, care a precizat că mandatul său a expirat pe 25 martie, fiind prelungit pe trei luni, cu posibilitatea unei noi prelungiri de încă trei luni, până la finalizarea unui eventual concurs.

Managerul a prezentat și o primă măsură pe care a luat-o în urma acestui scandal, și anume cea în privinţa comunicării. Niculae a anunţat că s-a dispus ca asistentele sociale din UPU să informeze periodic, din oră în oră, aparţinătorii desemnaţi cu privire la situaţia pacienţilor care primesc îngrijiri medicale.

Articolul precedentStop poluării din Ploiești. Primarul Adrian Dobre, protest în fața Ministerului Mediului | VIDEO
Articolul următorBogdan Toader, președintele CJ Prahova: Mă lupt din răsputeri cu schimbarea din temelii a Spitalului Județean de Urgență din Ploiești