Vizitatorii au, din nou, acces , după mai bine de două luni de pauză, la castelele Peleș și Pelișor.
Odată cu redeschiderea, monumentele au intrat în atenția opiniei publice, iar directorul Casei Regale a României a recunoscut că Peleșul, unul dintre obiectivele emblematice ale României, este “în pericol”.
“Este un obiectiv complex. Acest Castel Peleş… ca şi muzeu el trebuie să funcţioneze. Dacă doreşti să îl renovezi, trebuie să ai un proiect complex. Este pus în pericol monumentul acum în anumite porţiuni ale lui, în anumite zone ale lui, dar împreună cu domnul director Narcis Dorin Ioan şi cu arhitecţi de prestigiu care sunt acreditaţi de către Ministerul Culturii, se lucrează chiar în aceste momente la un plan foarte bine structurat şi probabil că în momentul în care va fi aprobat şi avizat de către Ministerul Culturii, de către Primăria Sinaia şi de către Guvernul României, bineînţeles, va fi pus în operă”, a afirmat directorul Casei Regale a României, pentru Agerpres.
“Era foarte important să se deschidă Muzeul Național Peleș, deoarece este un obiect de patrimoniu emblematic, sustenabil, care trăiește exclusiv din venituri proprii. De asemenea, primește cei mai mulți vizitatori anual, în spații închise, peste 400 mii. A fost un efort al echipei muzeale de a relua. în aceste condiții, activitatea, având în vedere că muzeul are peste 60.000 de obiecte de patrimoniu, unele cu caracter de unicitate, clasate în categoria juridică Tezaur. Invit românii să-și viziteze muzeele și să nu-și uite istoria“, a declarat ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, cu prilejul redeschiderii.
Deoarece există încă restricții impuse de starea de alertă, Castelul Peleș poate fi vizitat, deocamdată, doar la parter (17 camere), de marți până duminică, de la 8:30 până 17:30. Castelul Pelișor va putea fi vizitat de miercuri până duminică, în intervalul 9:00 – 17:00, doar la parter și etajul întâi. În intervalul 12:30 – 13:00, se face o pauză pentru dezinfectarea suprafețelor și pentru aerisirea spațiilor expoziționale.
Reprezentanții Muzeului au anunțat și în ce condiții este permis accesul vizitatorilor:
Pentru desfășurarea vizitelor în condiții de siguranță, publicul vizitator este rugat să respecte următoarele reguli:
1. Este interzis accesul persoanelor care prezintă simptome de infecție respiratorie (tuse, strănut, rinoree) sau cu temperatură mai mare de 37,3º. Temperatura se măsoară la intrarea în incinta muzeului.
2. Accesul pe terase și în spațiul muzeal este permis numai cu purtarea măștilor de protecție (medicale/non-medicale) pe toată durata vizitei. Masca trebuie să acopere gura și nasul.
3. La intrarea în muzeu sunt amplasate dispensere cu dezinfectant pe bază de alcool pentru dezinfectarea mâinilor.
4. La intrarea în muzeu se vor utiliza covoarele cu dezinfectant pentru încălțăminte.
5. Vizitele se organizează numai în expoziția de bază.
6. Durata vizitei este de 45 de minute.
7. Pe durata vizitei este obligatorie păstrarea distanței de minimum 2m.
8. Numărul maxim de vizitatori într-un spațiu expozițional/sală este de 5 persoane.
9. Nu se organizează tururi ghidate.
10. Pentru fluidizarea traficului nu este recomandată staționarea timp îndelungat în spațiile de vizită.
11. Spațiul muzeal se aerisește și se dezinfectează periodic.
Foto: Ministerul Culturii