Guvernul a aprobat, luni, un proiect de ordonanță de urgență prin care se acordă o nouă măsură de sprijin pentru autoritățile administrației publice locale pentru dificultățile întâmpinate pentru asigurarea energiei termice în acest sezon de iarnă. Anunțul a fost făcut de ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, care a a dat ca exemplu o serie de localități, inclusiv municipiul Ploiești.

Astfel, potrivit ministrului Dezvoltării, Guvernul a aprobat, luni, un proiect de ordonanță de urgență care vine să propună o nouă măsură de sprijin pentru autoritățile administrației publice locale pentru a depăși dificultățile întâmpinate pentru asigurarea energiei termice în acest sezon de iarnă 2021-2022.

„Este vorba despre faptul că, complementar față de sistemul de compensare care astăzi există prin Legea 259/2021 și care se desfășoară tot din bugetul Ministerului Dezvoltării și în care au fost făcute deja plăți, am să mă refer imediat la ele, acum se creează o nouă formă de sprijin pentru UAT-urile înscrise în acest program de subvenționare; astfel încât, pe lângă această subvenționare care exista astăzi, și anume, subvenționarea cu 50% a diferenței dintre prețul de achiziție a gazelor naturale și prețul plafonat al gazelor naturale de 0,250 de lei kilowatt-oră, deci, acordam până acum o compensație de 50% pe diferența de preț, pentru lunile ianuarie și februarie, prin această ordonanță de urgență există posibilitatea alocării încă a unei sume egale cu maxim dublu sumei compensării”, a precizat Cseke Attila, ministrul Dezvoltării

Ministrul Dezvoltării a dat câteva exemple:

„Ca să încerc să dau câteva exemple, să fie mai simplu, astăzi în minister avem, pentru compensarea pentru luna ianuarie, de la municipiul Arad, o sumă de compensat care reprezintă 50% din acea diferență de 6,19 milioane lei. Prin acest nou mecanism există posibilitatea alocării, pe lângă acești 6,19 milioane de lei, a încă 12,38 de milioane lei. Deci, încă o dată, dublul sumei. Municipiul Focșani – 1,7 milioane, mai există posibilitatea alocării de încă 3,4 milioane de lei. Aceleași exemple pot continua, dacă vreți, cu Ploiești, Constanța și așa mai departe”, a susținut Cseke Attila, ministrul Dezvoltării.

Printre localităţile care au solicitat sprijin de la Ministerul Devoltării se află şi Giurgiu, care nu mai are fonduri pentru a asigura costul subvenţiei pentru gigacalorie. 

Ministrul Dezvoltării a precizat că „această formă de dublare a subvenției pentru lunile ianuarie și februarie trebuie să se regăsească în factura emisă pe energie termică centralizată cetățenilor”.

„Ei sunt beneficiarii acestor măsuri. Sigur că noi dăm aceste compensări și aceste forme de sprijin UAT-urilor, dar aceste forme de sprijin, aceste milioane de lei, dacă vreți, trebuie să se regăsească, până la urmă, în factura beneficiarului, adică, trebuie să scadă factura beneficiarului, a cetățeanului, pentru că atât UAT-ul, cât și guvernul pentru ei trebuie să lucreze”, a susținut Cseke Attila, ministrul Dezvoltării.

Sursa: Realitatea de Giurgiu

Articolul precedentCând va fi gata primul mini-reactor nuclear din România, construit cu SUA – Anunțul lui Nicolae Ciucă
Articolul următorRaed Arafat, precizări importante despre ridicarea restricțiilor: “Prima dată se va renunța la purtatul măștii în aer liber”