Summit-ul Tinerilor de la Cluj s-a încheiat, sâmbătă seară, cu anunțarea orașului câștigător în competiția pentru titlul de Capitala Tineretului din România, acordat anul acesta Ploieștiului, pentru conceptul  “Ploiești, Let’s PLAY!” (Partnership. Lifelong-Learning. Advocacy. YOUth).

„Ploiesti – Capitala Tineretului din România 2024! Felicitări!

«Ploiești, Let’s PLAY!» (Partnership. Lifelong-Learning. Advocacy. YOUth) este conceptul programului.

Prioritățile programului Ploiești, Let’s PLAY! sunt structurate pe 4 direcții de acțiune: crearea contextului de stare de bine, acțiunea tinerilor în comunitate, consolidarea ecosistemului de tineret și crearea de perspective pentru tineri”, au anunțat organizatorii competiției.

Delegația echipei ,,Ploiești-Capitala Tineretului din România 2024, oraș finalist” a fost formată din Mihaela Tătaru- președintele Fundației Județene pentru Tineret Prahova, Daniel Nicodim- viceprimarul municipiului Ploiești, Radu Simionescu- consilier local și președintele CCPT Ploiești, Ionuț Urzeală- președintele iSports Ploiești, Daria Lupu- Relații Externe FJT Prahova/ Uniunea Elenă Din România.

În finală se mai calificaseră Oravița și Vaslui.

Orașul câștigător primește un premiu în valoare de 50.000 de euro, acordat de Banca Comercială Română (BCR) și va deține titlul de „Capitala Tineretului din România” în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2024. Echipa câștigătoare va avea oportunitatea de a dezvolta un program cadru tematic anual care vizează dezvoltarea urbană cu participarea directă tinerilor. Programul urmărește crearea unor zone urbane ale României care oferă oportunități adaptate dinamic la nevoile unei stări de bine generalizate și satisfacții de viață crescute, perspectivele de viitor și implicarea activă a tinerilor în comunitate în contextul secolului XXI.

Programul urmărește atingerea acestei viziuni punând accent pe următoarele:

» Starea de bine a tinerilor din punct de vedere fizic și mintal într-un spațiu urban potrivit, în context individual, micro-comunitar și colectiv;

» Perspectivele de viitor ale tinerilor și ale succesului lor în viață cu focus special pe cunoștințe, competențe și aptitudini, viitorul muncii și antreprenoriat;

» Acțiunea tinerilor prin implicare civică, participarea la luarea deciziilor și asumarea unui rol de leadership în societate;

» Consolidarea ecosistemelor de tineret locale prin care actorii acestora servesc starea de bine, perspectivele de viitor și acțiunea tinerilor prin colaborare extinsă și co-management a unor procese.

Programul „Capitala Tineretului din România” funcţionează pe principii similare cu ale Capitalei Europeană a Tineretului – titlu deţinut de Cluj-Napoca în 2015 – şi a fost iniţiat de către Consiliul Tineretului din România, Federaţia Tinerilor din Cluj, Grupul PONT şi Banca Comercială Română (BCR). Prima ediţie a avut loc în anul 2016, iar primul oraş din România care a purtat acest titlu a fost Timişoara, urmat de Bacău, Baia Mare, Iaşi. În prezent, Capitala Tineretului din România este Constanţa.

Sursa: Realitatea de Prahova

Articolul precedentPrima cerere de plată a României prin PNRR, aprobată de Comisia Europeană
Articolul următor2.200 posturi în plus, în învățământul preuniversitar, inclusiv pentru preluarea creșelor și masa caldă în școli