Un incendiu a izbucnit, marţi dimineaţă, la Mănăstirea Turnu din localitatea Târgşoru Vechi, focul cuprinzând o clădire aflată lângă biserica lăcaşului de cult, informează Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Prahova.
Conform sursei citate, din primele informaţii de la faţa locului, flăcările se manifestă generalizat la nivelul clădirii de lângă biserica mănăstirii, pe o suprafaţă de aproximativ 400 mp.
Aproape 40 de pompieri, cu 14 autospeciale, au fost mobilizați, începând cu ora 3.30, Mănăstirea Turnu de la Târgșoru Vechi, în urma izbucnirii unui incendiu violent.
Incendiu de la Mănăstirea Turnu a fost localizat. Forțele sunt suplimentate, la locul evenimentului acționând 45 de subofițeri. Pompierii lucrează acum pentru lichidare. Focul a afactat şi acoperișul și etajul I al casei parohiale.
La faţa locului s-au deplasat cinci autospeciale de stingere, două autoscări, o autospecială de descarcerare, un echipaj SMURD şi o autospecială de primă intervenţie şi comandă.
În prezent, pompierii acţionează pentru localizarea incendiului.
Mănăstirea Turnu este una dintre cele mai cunoscute din județul Prahova. Reactivată în 1997, aceasta se află pe vatra unei străvechi aşezări omeneşti ce are peste două milenii de existenţă continuă, scrie pe pagina turnu.ro.
Cronica Cantacuzinilor consemnează că primul care a ridicat o mănăstirea în cetatea Târgșor a fost Vlad Dragulea Voievod, tatăl lui Vlad Ţepeş, lăcașul fiind construit la 1427.
Domnitorul Vladislav al II-lea a locuit o perioadă la Târgşor, unde a ridicat o biserică în anul 1447. Marele voievod Vlad Ţepeş, de asemenea, a ridicat acolo o frumoasă biserică, în interiorul curţii domneşti.
Matei Basarab Voievod construiește şi el o biserică (după cum spune cronica) ale cărei ruini se mai vedeau încă pe la jumătatea veacului al XX-lea. Ca urmare a comerţului înfloritor negustorii de aici au construit, în anul 1536, lângă ruinele termei romane, o biserică, iar în continuarea tradiției marilor domnitori și voievodul Mihnea Turcitul a construit la Târgşor, o biserică în anul 1589, lăcaș din care se mai păstrează doar peretele dinspre miazăzi. A urmat o lungă perioadă de declin, până când câţiva clerici au cerut reactivarea mănăstirii, în iunie 1997, iar în augist același an la Târgșor au fost transferaţi primii trei vieţuitori, de la Mănăstirea Sfântul Nicolae-Balamuci, care să reînnoade firul sfintelor slujbe după tipicul mănăstiresc.
Stareţul actualei Mănăstiri este Părintele Ieromonah Valentin.
Sursa: Realitatea de Prahova