Locuitorii comunelor de pe Valea Slănicului sunt terorizaţi de urşi, apariţia animalelor sălbatice în proximitatea gospodăriilor fiind tot mai des sesizată, la fel şi atacurile soldate cu pagube şi animale moarte.
În acest context, ca urmare a sesizării autorităţilor publice locale cu privire la prezenţa tot mai deasă a urşilor în apropierea gospodăriilor din zona Ştefeşti, Bertea, Aluniş sau Vărbilău, conducerea Prefecturii Prahova a organizat o întâlnire cu reprezentanţii localităţilor amintite şi cu responsabilii în gestionarea acestui domeniu.
Conform datelor prezentate, în scopul prevenirii atacurilor urşilor, pe suprafaţa fondului cinegetic nr.35 Păltineţ au fost extrase 4 exemplare din luna iulie a anului 2022 până în prezent.
De asemenea, au fost înaintate încă 5 cereri de derogare în vederea recoltării de exemplare din specia urs brun de pe suprafaţa fondului cinegetic care nu au primit aprobarea autoritÇŽţii publice centrale care raspunde de vânatoare.
În vederea gestionării atacurilor în desfăşurare, în conformitate cu prevederile legale, se poate interveni prin următoarele modalităţi:
– alungare prin diverse mijloace;
– tranchilizare şi relocare;
– extragere prin eutanasiere sau împuşcare.
Aplicarea oricăprei metode de intervenţie dintre cele specificate se face pe baza efectuării unei analize la faţa locului, decizia revenind conducătorului echipei de intervenţie care în conformitate cu prevederile OUG 81/2021, poate fi primarul sau viceprimarul unităţii administrativ-teritoriale în raza cÇŽreia are loc atacul, după caz.
În cazul producerii de pagube de către urşi, se vor respecta prevederile Hotărârii de Guvern nr.3/2023 privind modalitatea de acordare a despăgubirilor pentru pagubele şi/sau daunele produse de speciile de faună de interes cinegetic cuprinse în anexele nr. 1 şi 2 la Legea vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic nr. 407/2006 şi unele măsuri de punere în aplicare a acesteia.
Aşadar, la cererea scrisă a păgubitului, se va întruni o comisie formată din reprezentanţii UAT-ului unde s-a produs paguba, ai Direcţiei Agricole Judeţene şi ai structurii teritoriale a autorităţii publice centrale pentru protecţia mediului, care va analiza situaţia si va lua măsurile ce se impun în conformitate cu prevederile Hotărârii de Guvern nr. 3/ 2023.
Sursa: Realitatea de Prahova