În singura localitate din Prahova care nu are încă primar – Șotrile – situația se va reglementa, în mod legal, peste două luni.
Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a anunțat că a propus Ministerului Afacerilor Interne organizarea, în data de 20 iunie 2021, a alegerilor locale parțiale pentru primari în mai multe circumscripții electorale, printre care și în comuna prahoveană Șotrile. Conform propunerii transmise de AEP, perioada electorală va începe în data de 16 mai 2021. Totodată, candidaturile pentru funcția de primar vor putea fi depuse în perioada 21 – 31 mai, iar campania electorală va începe în data de 5 iunie, o hotărâre în acest sens urmând să fie adoptată și de către Guvern.
Reamintim faptul că, dintre cele 104 localități din județ, după alegerile locale din septembrie anul trecut, comuna Șotrile a fost singura din Prahova unde nu a avut loc ceremonia de învestire în funcție a primarului, deoarece localitatea, practic, nu are primar, întrucâd mandatul celui declarat câștigător nu a fost validat – situație valabilă și în momentul de față – la conducerea acestei comunități fiind, cu titlu de interimar, viceprimarul localității, desemnat din rândul membrilor noului legislativ local, în număr de 13. Conform Codului Administrativ, Guvernul trebuia să propună, pe baza solicitării prefectului, stabilirea datei alegerilor în termen de maximum 90 de zile de la data invalidării mandatului primarului, respectiv a rămânerii definitive a hotărârii judecătorești, așa cum a fost și cazul de la Șotrile, însă decizia a fost amânată din cauza pandemiei.
Mandatul primarului ales al comunei Şotrile la alegerile locale din luna septembrie 2020, Bogdan Davidescu, condamnat definitiv în 2019 la închisoare cu suspendare pentru pornografie infantilă, a fost invalidat, la jumătatea lunii octombrie 2020, de Judecătoria Câmpina.
La alegerile locale de anul trecut, la Şotrile, la funcţia de primar s-au înregistrat patru candidaţi, fostul primar, Bogdan Davidescu, candidând ca independent. Conform rezultatelor finale ale votului, acesta a fost reales în funcţie cu 41,22 % din voturi, însă bucuria acestuia a fost de foarte scurtă durată, deoarece mandatul i-a fost invalidat de Judecătoria Câmpina care a arătat, în motivarea deciziei, că nu au fost îndeplinite condiţiile de eligibilitate pentru ca acesta să fie validat în funcţia de primar. Bogdan Davidescu a atacat decizia pronunţată pe fond de Judecătoria Câmpina, dar Tribunalul Prahova a respins apelul ca nefondat, decizia fiind definitivă.
Sursa: Realitatea de Prahova