O grupare infracțională care a acționat în mai multe județe, inclusiv în Prahova, a înșelat zeci de persoane promițând câștiguri fabuloase din tranzacții cu criptomonede. În urma anchetei DIICOT trei suspecți au fost reținuți, iar alți 10 au fost puși sub control judiciar.

Comunicatul DIICOT

Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Ploiești, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Ploiești, au documentat activitatea infracțională a unor persoane bănuite de constituire a unui grup infracțional organizat, fals informatic, înșelăciune şi evaziune fiscală.

Astfel, procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Ploiești au dispus reținerea a 3 persoane bănuite și luarea măsurii controlului judiciar față de alte 10 persoane.

Din cercetări a reieșit că grupul infracțional organizat ar fi acționat pe 3 paliere, fiind constituit din persoane cu roluri bine definite, la aceasta aderând, ulterior, şi alţi

În scopul derulării activității infracționale, membrii din primul palier ar fi avut rolul de a lua legătura cu potențialii clienți, care și-ar fi manifestat intenția de a investi sume de bani în criptomonedă.

Totodată, aceștia ar fi avut și rolul de a îi consilia în deschiderea unui cont pe o platformă de exchange de criptomonede și unde ar fi efectuat cumpărări de monedă electronică, pe numele lor.

În măsura în care aceştia nu ar fi avut cunoștințele necesare, membrii primului palier i-ar fi transferat, apoi, în contul deţinut, în alt exchange, de către liderul grupului, care ar fi fost utilizat de acesta cu suportul membrilor grupului, pentru colectarea de fonduri.

Cel de-al doilea palier ar fi acționat, după efectuarea de către persoanele vătămate a primei investiții, în scopul de a le determina să îşi suplimenteze fondurile.

Astfel, acestora le-ar fi fost create, de obicei la telefon, sentimente de euforie, prin falsa reprezentare a profesionalismului lor în activităţile de trading întreprinse, activităţi care, în realitate, ar fi generat pierderi.

În fapt, criptomonedele transferate de părțile vătămate, ar fi fost convertite de membrii grupului infracțional organizat în dolari, mare parte din aceste sume fiind fire cheltuite în interes personal, fie utilizate pentru efectuarea, pe sistem piramidal, a unor plăţi parţiale către clienţi mai vechi, care ar fi solicitat în mod insistent restituirea banilor.

De asemenea, pe al treilea palier ar fi activat liderul grupului, administrator al persoanei juridice, care lua majoritatea deciziilor legate de plăţi, alături de asociatul unic al societăţii și un alt membru, ce deținea contul utilizat pentru colectarea de fonduri.

Valoarea prejudiciului cauzat este de peste 4,71 milioane USD.

La data de 21 iunie 2023, judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Prahova a dispus arestarea preventivă celor 3 persoane bănuite, pentru 30 de zile.

Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcţia Operaţiuni Speciale din Poliţia Română.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul polițiștilor brigăzilor de combatere a criminalității organizate Alba-Iulia, Bacău, Brașov, București, Cluj-Napoca,Constanța, Craiova, Iași, Pitești, Suceava, Târgu-Mureș, Timișoara, Oradea și serviciilor de combatere a criminalității organizate Olt, Hunedoara, Sibiu, Satu-Mare, Călărași, Ialomița, Olt, Bistrița-Năsăud, Gorj, Mehedinți, Brăila, Vrancea, Neamț, Harghita, Maramureș, Sălaj, Covasna, Botoșani, Arad, Caraș-Severin, Vâlcea și al jandarmilor din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile „Matei Basarab” Ploiești și ai Inspectoratului de Jandarmi Județean Olt.

Facem precizarea că, pe întreg parcursul procesului penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de Procedură Penală, precum şi prezumţia de nevinovăţie.

Sursa: Realitatea de Prahova

Articolul precedentSURSE: Prețurile alimentelor, reduse și PLAFONATE trei luni – Guvernul a primit lista cu mâncarea ieftinită
Articolul următorClubuldepresa.ro. S-a constituit Grupul Avocaților – luptă continuă pentru apărarea libertății de exprimare