Sute de angajaţi urmează să picheteze miercuri sediul central al companiei, sediile din ţară şi Rafinăria Petrobrazi, nemulţumiţi de oferta făcută de conducere în cadrul negocierilor pentru contractul colectiv de muncă.

Câteva sute de salariați OMV Petrom vor picheta, între orele 10.00 și 12.00, sediul central Petrom City din București și sediile asset-urilor OMV Petrom din Suplacu de Barcău, Pitești, Ploiești, Buzău, Constanța, precum și Rafinăria Petrobrazi. Salariații sunt nemulțumiți de oferta făcută de companie în cadrul negocierilor noului Contract Colectiv de Muncă, pe care au catalogat-o ca “deconectată de evoluția costurilor”, potrivit unui comunicat de presă transmis de Sindicatul Naţional Petrom.

Protest la OMV Petrom şi la rafinăria de la Brazi

Aceste manifestări au loc în contextul exploziei prețurilor la energie, gaze, combustibil și alimente, precum și al inflației galopante, estimată de autorități că va trece de pragul de 8%, mai arată autorii comunicatului. Membrii de sindicat spun că vor să se asigure că OMV Petrom va arăta cu adevărat că își respectă angajații, precizând că actualul Contract Colectiv de Muncă de la nivelul companiei expiră la 31 decembrie şi considerând că noua formă propusă le-ar aduce, în contextul economic descris mai devrem, o scădere a puterii de cumpărare.

„Astăzi, 22 decembrie, o zi cu însemnătate deosebită pentru libertatea și drepturile românilor, ieșim în stradă pentru a ne face auzită vocea. Vrem să fim respectați, să ni se recunoască munca asiduă, să ni se coreleze veniturile cu munca depusă și cu profitul generat. Vrem un Contract Colectiv de Muncă care să fie o garanție a drepturilor echitabile și cerem o creștere a salariului care cel puțin să mențină puterea de cumpărare”, declară Costin Voicu, lider Sindicatul Național Petrom.

Printre nemulțumirile salariaților care au determinat aceste proteste se numără oferta jignitoare propusă pentru evoluția viitoare a veniturilor, sub rata estimată a inflației, neplata miilor de ore suplimentare, lipsa compensațiilor pentru cheltuielile din ce în ce mai mari generate de munca de acasă. Prin această ofertă OMV Petrom desconsideră aportul salariaților la consolidarea poziției de lider a companiei în industria de profil și la dublarea profitului pe primele 9 luni ale anului în curs, conform ultimelor raportări.

„Este aproape ca și cum compania ne râde în față: se raportează dublări ale profitului, iar în documentele publice declară că sunt hotărâți să contribuie la obiectivul ONU pentru bunăstare și sănătate. În același timp, angajații nu au parte de creșteri reale salariale”, declară Manuel Chejnoiu, vicepreședinte al Sindicatului Național Petrom.

Numărul participanților la pichetări este limitat de legile în vigoare și întregul program de proteste este adaptat reglementărilor și recomandărilor generate de contextul creat de pandemie, protecția și siguranța participanților fiind prioritare. Acțiunile vor continua până la soluționarea solicitărilor, se mai arată în comunicat.

Articolul precedentBilanț coronavirus 22 decembrie: 851 cazuri noi și 62 decese dintre care 18 anterioare
Articolul următorIncendii în Prahova, din cauza afumătorilor improvizate