Partidul Social Democrat îi cere demisia lui Niculae Bădălău din funcţia de vicepreşedinte al Curţii de Conturi, după ce acesta a fost reţinut de DNA pentru dare de mită şi trafic de influenţă.

„PSD consideră că în contextul în care DNA a început o anchetă penală şi a dispus reţinerea domnului Niculae Bădălău, acesta nu îşi mai poate continua activitatea la Curtea de Conturi a României. Prezenţa sa în această funcţie ar afecta grav credibilitatea instituţiei. De aceea, demisia sa ar reprezenta cea mai bună cale pentru protejarea imaginii unei instituţii fundamentale a statului român”, a transmis PSD într-un comunicat de presă.

Fostul ministru al Economiei Niculae Bădălău, în prezent vicepreședinte al Autorității de audit din cadrul Curții de Conturi, a fost reținut duminică seara după ce a fost  audiat la DNA într-un dosar de corupție, au precizat surse judiciare pentru GÂNDUL. Anchetatorii de la DNA i-ar fi pregătit un flagrant, au precizat sursele citate, într-un dosar legat de implicarea sa într-o serie de fapte de trafic de influență în favoarea firmelor familiei sale.

Reacția Curții de Conturi, după ce Niculae Bădălău a fost reținut de DNA

Curtea de Conturi a României transmite că a luat act de comunicatul Direcţiei Naţionale Anticorupţie privind măsurile dispuse de procurori cu privire la Niculae Bădălău, consilier de conturi, vicepreședinte al Autorității de Audit.

„Curtea de Conturi a României reiterează poziția de susținere a actului de justiție și își exprimă încrederea că autoritățile competente vor soluționa acest caz în conformitate cu prevederile Constituției României și cu reglementările incidente.

Precizăm faptul că, potrivit articolului 54 din Legea nr. 94/1992 privind organizarea și funcționarea Curții de Conturi, republicată, cu modificările și completările ulterioare, ,,de la data trimiterii în judecată penală, membrii Curții de Conturi și auditorii publici externi sunt suspendați de drept din funcțiile lor. În caz de condamnare definitivă, ei sunt demiși de drept, iar în caz de achitare, suspendarea încetează.’’”, conform unui comunicat de presă trimis de Curtea de Conturi.

Pus sub învinuire tot pentru trafic de influență în 2013

În 2013, Bădălău a mai fost pus sub învinuire tot pentru trafic de influență, pentru că ar fi apărat interesele unei societăți implicate ”în circuitul financiar fraudulos prin demersuri făcute atât la nivelul conducerii Agenţia Naţională pentru Administrare Fiscală (ANAF), cât şi pe lângă persoane cu funcții în instituțiile de stat din județul Giurgiu (prefectură, conducerea Agenția de Plăți și Intervenții în Agricultură (APIA)”, se arată în comunicatul DNA de la acea vreme.

„Niculae Bădălău ar fi apărat interesele unei societăţi comerciale implicate în circuitul financiar fraudulos prin demersuri făcute atât la nivelul conducerii Agenţia Naţională pentru Administrare Fiscală (ANAF), cât şi pe lângă persoane cu funcții în instituțiile de stat din județul Giurgiu (prefectură, conducerea Agenția de Plăți și Intervenții în Agricultură (APIA)”, potrivit comunicatului DNA.

Societatea comercială în favoarea căreia a intervenit Bădălău ar fi primit de la APIA, conform DNA, suma de 2.778.000 lei. Banii au fost folosiți în circuitul evazionist, și nu în scopul pentru care fuseseră alocați.

Dosarul a fost clasat de procurori.

În 2019, Consiliul județean Giurgiu, condus din iunie 2016 de Marian Mina, finul de cununie al ministrului Economiei, Niculae Bădălău, a încheiat contracte pentru asfaltări și deszăpeziri cu firmele familiei nașului de cununie al lui Gabi Bădălău, fiul ministrului Economiei. Patronul firmei, șeful CJ și Bădălău jr apar în fotografii dansând pe mese la Mamaia în 2016. Detalii, pe G4Media. Șeful CJ Giurgiu, Marian Mina, declara la acea vreme că legăturile de rudenie nu încalcă legea.

Niculae Bădălău a fost unul dintre apropiații lui Liviu Dragnea, apoi a trecut în gruparea pucișitilor anti-Dragnea, alături de Mihai Tudose și Paul Stănescu.

Articolul precedentSpitalele și structurile de urgență din toată țara, verificate dacă sunt pregătite pentru o pană majoră de curent
Articolul următorGroparii afacerilor românești. Statul Paralel vânează afacerile Elenei Udrea – Culisele statului paralel, marți, ora 18