Administrația Națională de Meteorologie a emis o atenționare de risc însemnat de avalanșe în Masivul Bucegi, ca urmare a temperaturilor în creștere din aceste zile. Tot la munte este așteptat un nou val de ninsori.

Atenționarea ANM este valabilă până miercuri, 5 ianuarie, ora 20.00. „Temperaturile vor crește în zilele următoare, ceea ce va duce la umezirea stratului inclusiv în zona crestelor, îndeosebi pe fondul temperaturilor pozitive din ziua de 05 ianuarie”, a precizat ANM.

În apropierea crestelor, potrivit ANM, se mențin plăci de vânt mai vechi de pe versanții sudici, estici și sud-estici, plăci acoperite cu un strat de zăpadă recentă și care încă mai pot ceda la supraîncărcări.

„În apropierea crestelor sunt formate cornișe de mari dimensiuni. Cantități importante de zăpadă se regăsesc pe văi, acolo unde sunt depozite însemnate, care depășesc 2 m. Stratul mai instabil de la suprafață, ce depășește pe alocuri 40 cm, are stabilitate și rezistență reduse și poate ceda mai ales la supraîncărcări, oricât de mici, dar izolat și în mod spontan pe pantele cele mai înclinate sau prin ruperea cornișelor, pe fondul temperaturilor mai ridicate, ducând la declanșări de avalanșe de dimensiuni medii și izolat mari. Riscul este însemnat (3)”, a anunțat ANM.

Sub 1800 m altitudine, potrivit ANM, stratul de zăpadă este umezit și are dimensiuni importante în zona 1600-1800 m, riscul declanșării avalanșelor de dimensiuni mici și medii fiind însemnat (3).

„Avalanșe pornite la peste 1800 m pot coborî la altitudini mai joase. Sub 1500 m, stratul nu are dimensiuni importante, iar riscul declanșării avalanșelor este redus”, a mai precizat ANM.

 

Articolul precedentBilanț coronavirus 4 ianuarie: 3.900 cazuri noi și 52 decese
Articolul următorIa pastila SRS: Ni se taie curentul!