Șase copii proveniți din alte state învață limba română, în cadrul unui centru de inițiere în limba română organizat la Colegiul Național Pedagogic „Regina Maria” din  Ploieşti.

Doi copii sunt cetățeni englezi, unul este din Vietnam, iar trei din Spania şi studiază împreună cu profesorii ploieșteni pentru a se putea descurca în limba română, în eventualitatea continuării şcolii în țara noastră.

Horia Toma, inspector general adjunct al Inspectoratului Școlar Județean Prahova, a declarat că au posibilitatea să urmeze aceste cursuri de inițiere în limba română, la cerere, copiii cetățenilor străini care se stabilesc în România, însă există și situații în care copiii familiilor de români plecați de multă vreme în afara țării nu cunosc limba maternă.

“De obicei este vorba despre copii cu mame românce care au învățat în alte state europene sau din alte zone ale lumii, copii care vin alături de părinți în România și care, pentru a-și continua studiile aici trebuie să cunoască limba română”, a precizat prof. Horia Toma.

Acesta este unul dintre programele derulate în instituțiile de învățământ prahovean care facilitează accesul la educație al copiilor și al adulților, însă – la polul opus – se află situația elevilor înscriși în unitățile școlare din județul Prahova, înscriși în învățământul primar, gimnazial, liceal și profesional la zi.

Conform raportului întocmit de către Inspectoratul Școlar Județean Prahova pentru primul semestru al anului 2019-2020, în perioada de referință elevii chiulangii au acumulat în total peste 1,2 milioane de absențe, din care doar 789.214 au fost absențe motivate. De fapt, numărul mare al absențelor de la școală a fost și una dintre principalele cauze ale scăderii notei la purtare, 1232 de elevi prahoveni fiind astfel sancționați din cauza faptului că au chiulit de la orele de curs!

Dintre cei 78.029 de elevi înscriși în ciclul primar, în cel gimnazial, liceal și profesional învățământ de zi în școlile prahovene, 1.942 de copii au rămas cu situația neîncheiată.
Pe de altă parte, din diferite motive, 75 de elevi prahoveni au reușit “performanța” de a fi exmatriculați, 11 – eliminați, iar alți 543 au fost puși pe lista neagră din cauza abaterilor disciplinare.

Județul Prahova are una dintre cele mai ample structuri de unități de învățământ preuniversitar din țară, în localitățile județului funcționând 211 unităţi cu personalitate juridică, din care 25 de grădiniţe, 126 de şcoli gimnaziale, 41 colegii şi licee, 6 şcoli speciale, Palatul Copiilor, cinci cluburi ale copiilor, un club sportiv, Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională, Centrul Judeţean de Excelenţă şi Casa Corpului Didactic.

În Prahova sunt și 25 de unități de învățământ particulare, majoritatea în învățământul preșcolar.

 

 

Articolul precedentGripa a mai ucis o prahoveancă!
Articolul următorCe acuzaţii are DNA în dosarul lui Andrei Volosevici, candidatul PNL la Primăria Ploieşti
Ziarist cu o experientă de peste 25 de ani. O cariera in care a trecut prin presa scrisa,radio,televiziune (moderator al mai multor talk show-uri la posturi de televiziune din Ploiesti) si o vasta experienta in presa online.