Instructorii NATO de pe teritoriul mai multor state sunt angajați în pregătirea mercenarilor și sabotorilor pentru a conduce operațiuni îndreptate împotriva Rusiei, a declarat secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patrushev, într-un interviu pentru Argumente și fapte.

Potrivit acestuia, Alianța Nord-Atlantică  ar folosi și organizații teroriste în interesele sale,  „de facto este parte a conflictului ucrainean” și „este implicată activ în organizarea de atacuri” ale armatei ucrainene pe teritoriul Federației Ruse. 

„În cadrul său (NATO – ed.), se iau decizii colective cu privire la noi livrări de arme cu o creștere a capacităților lor tehnice și de rază lungă, iar instructorii NATO din mai multe țări antrenează mercenari și sabotori pentru participarea lor la activități anti-ruse. operațiuni”, a spus Patrushev.

Autoritățile ruse fac în mod regulat declarații incriminatoare împotriva NATO. De exemplu, președintele Dumei de Stat, Vyacheslav Volodin, în ianuarie 2022, înainte de invazia rusă pe scară largă a Ucrainei, a spus că Alianța intenționează să ocupe teritoriul ucrainean, iar „zvonurile” despre un atac rusesc iminent asupra Ucrainei sunt o confirmare a acestui lucru. 

După recentul atac terorist din sala de concerte a Primăriei Crocus de lângă Moscova, directorul FSB Alexander Bortnikov a anunțat presupusa implicare a membrilor NATO, SUA și Marea Britanie, în incident. Potrivit acestuia, atacul a fost nevoie de „serviciile de informații vestice și de Ucraina pentru a zgudui situația și a crea panică” în Rusia. Bortnikov a recunoscut că crima a fost comisă de islamiști radicali, iar clientul nu a fost încă identificat, dar FSB are „evoluții” care, potrivit acestuia, ar indica faptul că în spatele tragediei de la Crocus se află Washington, Londra și Kiev.

După invazia rusă a Ucrainei, mai mulți oameni din lume au vrut să se apropie de NATO. Chiar și aliații Moscovei au început să desfășoare activități militare comune cu Alianța. De exemplu, în vara anului 2023, exercițiul Platinum Wolf cu participare NATO a avut loc în Serbia. În toamna aceluiași an,  Armenia a organizat exerciții comune Eagle Partner 2023 cu personal militar din Statele Unite, țară care este un membru cheie al Alianței Nord-Atlantice. 

Acțiunile agresive ale Kremlinului au împins și unele țări să adere la NATO. După 24 februarie 2022, Finlanda și Suedia și-au anunțat dorința de a deveni membru al blocului. Finlanda a fost admisă oficial în Alianță în aprilie 2023, Suedia în martie 2024.

Comentând cu privire la aderarea Finlandei la NATO, secretarul general al Alianței Jens Stoltenberg a spus că extinderea NATO a fost un răspuns la acțiunile Federației Ruse în Ucraina.  „Președintele Putin a intrat în război împotriva Ucrainei cu un obiectiv clar – să aibă mai puțină NATO (la granițele cu Rusia – n.d.). El obține exact opusul”, a spus Stoltenberg .  În acest moment, granița terestră a Federației Ruse cu NATO, după războiul la scară largă declanșat de Moscova cu Ucraina, s-a dublat – cu 1.340 km. 

 

Articolul precedentAlertă de inundații în nordul ţării, începând din această seară
Articolul următorCine va câștiga duelul pentru șefia NATO? Mark Rutte sau Klaus Iohannis? Americanii au deja răspunsul