Spitalul Județean de Urgență Ploiești a fost inclus, din acest an, în programul național derulat de Ministerul Sănătății privind tratamentele imediate în cazul apariției accidentelor vasculare cerebrale, a anunțat Ministerul Sănătății. Programul, funcțional până acum în numai 10 spitale din țară, a fost extins, fiind implementat de acum în 36 de unități sanitare din București și majoritatea județelor.

Prin intermediul programului “Acţiunea Prioritară pentru Tratamentul Intervențional al AVC”, pacienții cu AVC ischemic acut pot beneficia de tratament prin tromboliză intravenoasă în primele 4,5 ore de la debutul primelor simptome, explică reprezentanții Ministerului Sănătății. Acest interval este decisiv în diminuarea urmărilor AVC-ului. “Accidentul vascular cerebral este o problemă majoră de sănătate publică în România, reprezentând atât a doua cauză de mortalitate și dizabilitate în rândul populației. Pentru a oferi cele mai bune îngrijiri în tratarea imediată a acestei afecţiuni, Ministerul Sănătăţii a derulat între anii 2015-2018 programul pilot «Acţiunea Prioritară pentru Tratamentul Intervențional al AVC». Prin intermediul acestui program au fost trataţi în această perioadă 1829 de pacienţi, fiind finanţat cu suma de 12.767.000 lei.  Începând cu anul 2019, Ministerul Sănătăţii a extins acest program, prin intermediul căruia pacienții cu AVC ischemic acut pot beneficia de tratament prin tromboliză intravenoasă în primele 4,5 ore de la debutul primelor simptome, de la 10 spitale până în 2019 la 43 de spitale distribuite pe teritoriul a 36 de judeţe şi a municipiul Bucureşti. Având în vedere această creștere a numărului de centre care pot efectua tratament prin tromboliză intravenoasă și datele raportate de centrele care au derulat programul pilot AP-AVC în perioada 2015-2018, se estimează că în viitorii doi ani aproximativ 6000 de pacienți cu AVC ar putea beneficia de acest tip de terapie, ceea ce va duce la o scăderea semnificativă a consecințelor extrem de severe ale acestei afecțiuni”, precizează reprezentanții MS.

“Șanse suplimentare pentru salvarea vieților pacienților din județul Prahova care suferă accidente vasculare cerebrale! Spitalul Județean de Urgență Ploiești a fost inclus, din acest an, în programul național derulat de Ministerul Sănătății privind tratamentele imediate în cazul apariției accidentelor vasculare cerebrale. Doamna ministru Sorina Pintea a anunțat extinderea acestui program prin care bolnavii vor beneficia de tratament prin tromboliză intravenoasă în primele patru ore și jumătate de la debutul primelor simptome de AVC ischemic acut, acest tip de terapie ducând la scăderea semnificativă a consecințelor extrem de severe ale acestei afecțiuni. Programul național a fost extins de la 10 spitale, câte erau incluse în proiect până în acest an, la 43 de unități medicale din întreaga țară, printre acestea aflându-se și Spitalul Județean de Urgență Ploiești”, a anunțat, vineri, și Bogdan Toader, președintele Consiliului Județean Prahova, instituția care are în administrare SJU Ploiești.

Specialiștii arată că recunoașterea imediată a semnelor unui accident vascular cerebral este extrem de importantă întrucât tromboliza intravenoasă nu poate fi efectuată decât în primele 4 ore și jumătate de la debutul primelor semne

Orice pacient care dezvoltă brusc asimetrie a feței, scădere de forță musculară cu slăbiciune a unui braț sau/și a unui picior, tulburare de vorbire sau tulburare de coordonare a membrelor ar trebui să se prezinte de urgență la spital.

 

Articolul precedentMedic fals și în județul Prahova! Unde profesa
Articolul următor27 de morți: Tânără în vârstă de 27 de ani omorâtă de gripă în Prahova
Ziarist cu o experientă de peste 25 de ani. O cariera in care a trecut prin presa scrisa,radio,televiziune (moderator al mai multor talk show-uri la posturi de televiziune din Ploiesti) si o vasta experienta in presa online.