Activitatea Agenției pentru Protecția Mediului Prahova și a Gărzii de Mediu Prahova a fost aspru criticată  de primarul Ploieștiului, Adrian Dobre miercuri, în cadrul unei conferințe de presă.

 Asta după ce poluarea a atins cote alarmante Ploieștiului. Astfel, edilul a cerut demisia celor doi directori deoarece nu au luat măsuri pentru  diminuarea poluării.

Primarul Ploieștiului a precizat că numărul sesizărilor făcute de ploieșteni privind calitatea aerului a crescut exponențal în ultimul an.

“Am văzut aceeași atitudine a directorilor celor două instituții. Nu i-am văzut determinați să vină cu soluții, să vină cu acțiuni ferme prin care să identifice și să amendeze poluatorii. Nu am văzut măsuri concrete prin care poluatorii să fie obligați să dimineze efectele activității lor.

 

Poluarea are un efect nociv care a escaladat la niște cote alarmante. Cu toate acestea, atitudinea lor (Garda de Mediu și APM – n.r.) este total nepotrivită. Dau explicații pe care le tot repetă, că nu sunt depășiri ale cotelor și ale indicilor de poluare.

 

Iar când se întâmplă ceva, amenzile sunt date ca și cum ai trage cu praștia într-un tanc. Trebuia să fie o ploaie de amenzi, pentru ceea ce se întâmplă în Ploiești.

 

Am avut o ședință în această dimineață cu directorii de la APM și de la Garda de Mediu și le-am cerut demisia“, a spus primarul Adrian Dobre.

Totodată, edilul a anunțat că, săptămâna viitoare, ministrul Mediului, Costel Alexe, va veni la Ploiești. În cazul în care cei doi directori nu vor demisiona până atunci, primarul Ploieștiului a anunțat că îi va propune ministrului să-i demită.

Adrian Dobre a recunoscut că principala problemă o reprezintă și legislația în domeniu.

De exemplu, la poluarea cu benzen, unul dintre cei mai periculoși compuși pentru sănătate, limita maximă anuală admisă este de 5 micrograme/metru cub pe an. Este o medie care nu exprimă cu adevărat nivelul de poluare.

Pentru că, în timpul unui puseu de poluare, indicele poate urca la valori de peste 40 de micrograme, pentru câteva ore sau câteva zile (cum s-a și întâmplat), iar media anuală să fie sub 5 micrograme.

“Legislația UE în domeniu impune standarde minime, nu maxime. Și nu cred că legislația UE poate fi favorabilă unui poluator în detrimentul populației. Trebuie să ținem seama de specificul orașului Ploiești și să plecam de aici în modificarea cadrului legislativ“, a mai declarat primarul Ploieștiului.

Articolul precedentFOTO Dezastru la CS Petrolul Ploieşti! Conditii mizerabile pentru sportivi și angajați!
Articolul următorAccident, miercuri noapte, pe DN1, la Sinaia.