IJP Prahova a prezentat, vineri dimineață, un bilanț al evenimentelor rutiere produse pe raza județului, de la începutul anului. Raportarea arată că, în medie, în fiecare lună au avut loc în medie 10 accidente grave, deci la fiecare trei zile cel puțin un om a fost rănit sau și-a pierdut viața într-un eveniment rutier. Viteza excesivă a făcut cele mai multe victime, însă cele mai mult decese au survenit în urma unor depășiri neregulamentare, mai reiese din cifrele transmise de Poliție.

În primele opt luni ale anului, la nivelul județului Prahova au fost înregistrate 80 de accidente grave, soldate cu decesul a 32 de persoane și rănirea gravă a altor 56.

“Comparativ cu aceeași perioadă din anul 2021, au fost înregistrate cu 10 mai puține accidente (-11,12%), cu 8 mai puține persoane decedate (-20%) și cu 11 mai puține persoane rănite grav (-16,42%). Principalele cauze de producere a accidentelor rutiere grave au fost nerespectarea regimului legal de viteză (13,75%), fiind înregistrate 11 accidente, soldate cu decesul a 3 persoane și rănirea gravă a altor 12, neacordarea priorității de trecere pietonilor (13,75%), fiind înregistrare 11 accidente, soldate cu decesul unei persoane și rănirea gravă a altor 10,  abaterile bicicliștilor (13,75%), fiind înregistrate 11 accidente, soldate cu decesul a 2 persoane și rănirea gravă a altor 9, traversarea neregulamentară (12,5%), fiind înregistrate 10 accidente, soldate cu decesul a 5 persoane și rănirea gravă a altor 6, depășirile neregulamentare (10%), fiind înregistrate 8 accidente, soldate cu decesul a 6 persoane și rănirea gravă a altor 4”, potrivit bilanțului prezentat de IJP în documentul ce subliniază că accidentele produse pe fondul primelor cinci cauze reprezintă 63,75% din totalul accidentelor rutiere grave.
 
“Totodată, cele cinci cauze au generat 53,12% din totalul deceselor, 18,75% reprezentând depășirile neregulamentare, 15,62% traversările neregulamentare, 9,37% viteza neadaptată la condițiile de drum, 6,25% abaterile bicicliștilor și 3,12% neacordarea priorității de trecere pietonilor”, au constatat polițiștii. 

Sute de acțiuni ale Poliției, în județ, pentru prevenirea producerii de accidente graveÎn intervalul menționat, IJP Prahova a organizat 568 de acțiuni, dintre care 44 privind indisciplina pietonilor, 126 pentru respectarea regimului legal de viteză, 33 privind indisciplina bicicliștilor, 17 pentru depășiri neregulamentare și 42 pentru acordarea priorității de trecere pietonilor. În perioada ianuarie – august, așadar, pentru nerespectarea prevederilor O.U.G. nr. 195/2002, au fost aplicate 55.161 de sancțiuni, dintre care 13.503 pentru nerespectarea regimului legal de viteză, 325 pentru nerespectarea priorității pietonilor, 1.983 pentru indisciplina bicicliștilor, 3.166 pentru indisciplina pietonilor și 531 pentru nerespectarea regulilor privind depășirea. De asemenea, au fost reținute 2.786 de permise de conducere, dintre care 698 pentru nerespectarea regimului legal de viteză (640 pentru depășirea cu mai mult de 50 km/h și 58 pentru depășirea cu mai mult de 70 km/h), 772 pentru consumul de alcool (contravenție), 325 pentru neacordare prioritate de trecere pietonilor și 384 pentru neacordare prioritate de trecere vehiculelor.

Datele furnizate de IJP mai arată că polițiștii au retras 1.502 certificate de înmatriculare/înregistrare, dintre care 1.097 (73%) pentru deficiențe tehnice, iar restul de 405 pentru alte situații, fiind retrase, totodată, și 263 de plăcuțe de înmatriculare și imobilizate 39 de vehicule.

Multe infracțiuni la regimul rutier

Situaţia întocmită de Inspectoratul Județean de Poliție Prahova, pentru primele opt luni ale anului, relevă că au fost constatate, în intervalul de referință, 675 de infracțiuni la regimul rutier, dintre care 279 reprezentând alcoolemie peste limita admisă, 234 sunt infracțiuni de conducere fără permis sau cu permis de conducere necorespunzător categoriei vehiculului, retras, anulat ori suspendat. 46 de șoferi au ajuns să fie cercetați penal fiindcă au condus drogați.

Restul anchetelor vizează alte abateri.

“Acțiunile polițiștilor de la rutieră au drept scop prevenirea evenimentelor grave din trafic, iar respectarea regulilor de circulație de către toți cetățenii ar reduce semnificativ tragediile care se întâmplă în jurul nostru. Deși statistica ne arată că numărul și consecințele accidentelor rutiere sunt în scădere, dramele care se întâmplă pe drumurile din țară ne cutremură de fiecare dată. De aceea, facem un apel la toți participanții la trafic să circule cu respectarea legii – doar așa putem fii cu toții în siguranță”, au transmis, în contextul bilanțului, reprezentanții IJP Prahova.

Sursa: Realitatea de Prahova

Articolul precedentNoi avertizări meteo de ploi abundente! COD PORTOCALIU și COD GALBEN în toată țara! ALERTĂ COD ROȘU în 3 județe
Articolul următorDispar cataloagele clasice. Notarea elevilor se va face în sistem electronic