Vineri, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) a anunțat că va finanța, prin Programul Operațional Competitivitate, microgranturi și granturi. Capitalul de lucru este în valoare de 300 milioane euro, bani destinați IMM-urilor din domeniul agriculturii.

MIPE a publicat, vineri, în consultare publică proiectul de Ordonanță de urgență privind unele măsuri pentru acordarea de microgranturi și granturi pentru capital de lucru IMM-urilor din domeniul agroalimentar cu finanțare din fonduri externe nerambursabile, inițiat împreună cu Ministerul Agriculturii și și Ministerul Antreprenoriatului și Turismului (MAT).

Potrivit unui comunicat al MIPE, administratorul schemei de ajutor de stat va fi MAT în parteneriat cu agențiile pentru întreprinderi mici și mijlocii, atragere de investiții și promovare a exportului.

„Acordarea finanțărilor face parte din pachetul de măsuri, adoptat de Guvernul României și vizează reducerea impactului semnificativ generat de creșterea prețurilor la produsele de bază și derivatele acestora, precum și acordarea de sprijin pentru redresarea întreprinderilor din domeniul agriculturii, pisciculturii, acvaculturii și industriei alimentare, unele dintre cele mai afectate de efectele pandemiei COVID-19”, se arată în comunicat.

Pentru acordarea de microgranturi este alocată suma de 50 milioane euro, iar pentru granturi pentru capital de lucru este alocat un buget de 250 milioane euro.

Conform proiectului, vor putea beneficia de aceste ajutoare de stat: IMM -uri, microîntreprinderi, persoane fizice autorizate (PFA), întreprinderi individuale, societăți cooperative agricole, cooperative agricole, grupuri și organizații de producători și întreprinderi familiale.

Microgranturile vor fi în valoare de 5.000 euro, iar valoarea granturilor pentru capital de lucru va fi stabilită în funcție de cifra de afaceri înregistrată în anul 2019, astfel:

-5.000 euro pentru IMM-urile cu cifra de afaceri aferentă anului 2019 cuprinsă între 5.000 și 13.500 euro;

-15% din cifra de afaceri, fără a depăși valoarea de 120.000 euro, pentru IMM-urile cu cifra de afaceri aferentă anului 2019 mai mare de 13.501 euro;

-max. 120.000 euro pentru IMM-urile cu cifra de afaceri cu echivalentul în euro de peste 1 milion de euro.

Articolul precedentÎncep înscrierile pentru posturile de soldat/gradat profesionist în MApN! Vezi ce condiții trebuie să îndeplinească cei care-și doresc o carieră militară
Articolul următorAnchetă pentru evaziune fiscală, la o școală de șoferi din Ploiești