Deși legea obligă autoritățile locale să instituie taxa de salubritate astfel încât toți cetățenii să achite tariful de ridicare a deșeurilor, toate cele 84 de primării din Prahova unde operează Rosal au refuzat să respecte această prevedere cel puțin din două motive.

Primul, din considerente electorale, pentru că primarii au evitat să le impună cetățenilor fără contract de salubritate plata gunoiului, ca să nu piardă voturi.

Al doilea motiv a fost cel financiar, întrucât primăria este obligată să achite operatorului contravaloarea taxei de salubritate, urmând să-și recupereze banii de la cetățeni, după modelul taxelor și impozitelor locale sau al amenzilor.

Ei bine, acum a sosit și nota de plată: 55 de milioane de lei, echivalentul a 11 milioane de euro! Pentru multe primării datoriile acumulate sunt atât de mari încât riscă falimentul!

Din 84 de primării, niciuna nu a plătit operatorului taxa de salubritate impusă prin lege

În aceste zile, cele 84 de primării din Prahova unde operează Rosal au primit notificări de la operatorul de salubritate prin care acesta le solicită respectarea legislației în vigoare privind taxa de salubritate aprobată de ADI Deșeuri încă din iulie 2020.

Concret, potrivit Legii 101/2006, taxa de salubritate, obligatorie pentru toți cetățenii, se plătește direct, de către populație prin intermediul contractelor individuale încheiate cu operatorul, iar atunci când cetățenii refuză să semneze contracte prin taxe speciale de salubritate, impuse de primărie.

Practic, autoritățile locale au obligația de a institui aceste taxe și de a achita direct operatorului sumele respective, urmând ca primăriile să le recupereze de la cetățenii fără contract.

Nota de plată: 11 milioane de euro

Întrunită în ședință extraordinară pe 1 iulie 2020, AGA ADI Deșeuri, din care fac parte 84 de primării din Prahova, inclusiv Municipiul Ploiești,  a aprobat tarifele de colectare a deșeurilor, iar acum Rosal solicită autorităților locale să achite contravaloarea ridicării deșeurilor de la populație, mai exact diferența dintre  gospodăriile cu contract și cele fără contract.

Vorbim aici de sume importante de bani, de ordinul zecilor și chiar sutelor de mii de lei, în funcție de populația fiecărei localități. În cazul comunelor sărace, cu un buget care nu asigură nici măcar cheltuielile de funcționare, plata taxei de salubritate datorate Rosal ar însemna practic falimentul instituțiilor!

Operatorul a informat și ADI Deșeuri cu privire la acest demers, în documentul transmis precizându-se și datoriile pe care cele 84 de primării le-au acumulat până acum prin neplata taxei de salubritate. Vorbim de o sumă uriașă, de peste 55 de milioane de lei, echivalentul a 11 milioane de euro.

La această sumă se adaugă alte 15 milioane de lei, reprezentând pierderea financiară a Rosal din operarea cu un tarif subdimensionat.

În cazul în care primăriile nu se vor conforma, operatorul de salubritate le poate acționa în instanță cu mari șanse de câștig.

Sursa: Realitatea de Prahova

Articolul precedentLocalnicii dintr-o comună din Prahova, obligați să transforme gunoiul în compost
Articolul următorȘofer de 21 de ani, prins drogat pe străzile din Ploiești