Înalta Curte a cerut control la IJP Prahova, după ce un martor cheie din dosarul Ghiță-Bădescu a plecat din țară. Conducerea IJP Prahova explică în ce condiții s-a ajuns aici.

Comunicatul Poliției Prahova:

În urma apariției în spațiul public a unor informații referitoare la faptul că Inspectoratul Județean de Poliție Prahova nu a dus la îndeplinire mai multe mandate de aducere emise de Înalta Curte de Casație și Justiție, pe numele unui prahovean, în vârstă de 41 de ani, Compartimentul de Relații Publice al I.P.J. Prahova este abilitat să comunice următoarele:

Cu privire la persoana în cauză, la nivelul Poliției Municipiului Ploiești au fost înregistrate documente emise de către Înalta Curte de Casație și Justiție referitoare la 4 mandate de aducere.

În ceea ce privește primul dintre termene, instanța de judecată a emis mandat de aducere și citație pe numele persoanei în cauză, comunicate Poliției Municipiului Ploiești, în vederea aducerii la îndeplinire de către polițiștii Secției nr. 4. La data stabilită pentru executarea mandatului, polițiștilor li s-a adus la cunoștință faptul că cel în cauză se află la înstanță, întru îndeplinirea dispozițiilor cuprinse în citație. Aceste aspecte au fost cuprinse într-un proces varbal, comunicat de îndată Înaltei Curți.

Pentru cel de-al doilea termen, polițiștii Secției nr. 4 Ploiești, după comunicarea prealabilă a citației, s-au deplasat la adresa indicată în dimineața zilei înscrise în mandatul de aducere, în vederea punerii în executar3 a actului administrativ. Bărbatul a fost căutat la domiciliu, însă nu a fost găsită decât soția acestuia. S-a întocmit un proces-verbal cu aspectele constatate, comunicat imediat către Î.C.C.J.

Referitor la cel de-al treilea termen, polițiștii ploieșteni l-au căutat pe bărbat la domiciliu, pentru a-i înmâna citația. Întrucât nu a fost găsit, documentul a fost recepționat de către soția acestuia. De asemenea, în dimineața zilei de punere în executare a mandatului, cel în cauză, deși avea cunoștință de dispozițiile Î.C.C.J., nu a fost găsit la domiciliu, aceste aspecte fiind aduse la cunoștința instanței.

La data de 17 mai, Poliția Municipiului Ploiești a înregistrat o nouă comunicare din partea Înaltei Curți de Casație și Justiție, care cuprindea o citație, precum și mandat de aducere pe numele aceleiași persoane. Polițiștii Secției nr. 4 i-au înmânat citația, la data de 24 mai, aducându-i la cunoștință termenul la care urmează a fi audiat de către instanță. La data de 31 mai a.c., cel în cauză a pus la dispoziția poliției documente din care a reieșit faptul că nu se poate prezenta la instanță la termenul solicitat, întrucât nu se va afla pe teritoriul țării. În dimineața zilei de 3 iunie a.c, polițiștii Secției nr. 4 Ploiești s-au deplasat la adresa lui de domiciliu, pentru a pune în executare mandatul de aducere. Întrucât nu a fost găsit nici de această dată, a fost întocmită o informare cu aspectele constatate către Î.C.C.J.

Pentru o corectă înțelegere a celor mai sus relatate, facem următoarele precizări:

– Părțile din proces au posibilitatea de a lua la cunoștință despre următorul termen la care instanța de judecată le va cita, încă de la încheierea ședinței precedente. De asemenea, cu privire la acest aspect, sunt informate și prin comunicarea citației;

– Mandatul de aducere nu oferă polițiștilor dreptul de a reține (maxim 24 de ore) persoana în cauză, în vederea punerii în executare a dispozițiilor instanței.

Conducerea I.P.J. Prahova a dispus, prin Biroul Control Intern, demararea unor verificări, în vederea stabilirii situației de fapt și, în funcție de aspectele constatate, luarea măsurilor legale care se impun.

Articolul precedentVulpile din Prahova, vaccinate antirabic prin momeli aeriene
Articolul următorFinanțare nerambursabilă de la CJ Prahova pentru ONG-uri, asociații și fundații
Ziarist cu o experientă de peste 25 de ani. O cariera in care a trecut prin presa scrisa,radio,televiziune (moderator al mai multor talk show-uri la posturi de televiziune din Ploiesti) si o vasta experienta in presa online.