Conducerea Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară “Parteneriat pentru Managementul Deşeurilor” Prahova a organizat marţi o nouă şedinţă pe tema salubrităţii din sectoarele 2 și 6, acolo unde intervine Rosal.
Întâlnirea a avut ca scop stabilirea paşilor care trebuie urmaţi după rezilierea contractului, în cazul în care se va ajunge în această situație.
Asta pentru că actualmente ne aflăm în procedura de reziliere a contractului, după ce conducerea ADI a notificat în acest sens Rosal, invocând neplata redevenţei.
Astfel că, nu e foarte clar pentru nimeni cât va mai activa actualul Rosal în cele 36 de localităţi deservite şi nici ce tarife se vor aplica în următoarele luni.
“Am transmis notificarea de reziliere, conform contractului, pentru neplata redevenţei, însă Rosal a contestat-o. Înţeleg, din răspunsul dânşilor, că nu sunt de acord cu valoarea acestei redevenţe. Această neînţelegere va ajunge cu siguranţă în instanţă”, a susținut Bogdan Toader, președintele Consiliului Județean Prahova și al Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară “Parteneriat pentru Managementul Deşeurilor”.
Notificarea a fost contestată de către operatorul de salubritate, astfel că totul o să se rezolve în instanţă. Totodată, conducerea Rosal a anunțat că societatea merge pe pierdere din cauză că autoritățile locale nu respectă contractul și că trebuie reglementate mai multe aspecte. Concret, Bogdan Niculescu, director general Rosal, a precizat că 40% din populația declarată în caietul de sarcini și pe care s-a creat oferta nu există. Astfel, de la semnarea acestui contract, Rosal înregistrează pierderi de aproximativ 35 milioane lei.
” Gândiţi-vă că nouă, în caietul de sarcini, ne lipsește 40% din populația declarată și pe care ne-am construit oferta. Au venit la doi ani niște hârtii, de la niște primării, în care ne-au spus, domne, noi nu avem 260 de mii de locuitori așa cum scrie în caietul de sarcini, noi avem 205 mii. Am luat-o ca atare”, a precizat Bogdan Niculescu, director general Rosal.
În completare, Cătălin Ioniță , director Rosal Ploiești, a precizat că ”dacă noi încasam de la populația declarată în caietul de sarcini, noi nu aveam nicio problemă”.
Toader le-a cerut primarilor din localităţile vizate să meargă în consiliile locale și să solicite mandate în ceea ce privește votul privind rezilierea sau nu a contractului cu operatorul de salubritate.
Până în prezent, forurile legislative din patru localităţi au dat hotărâri, toate patru optând pentru menţinerea actualului contract.
În eventualitatea rezilierii, reprezentanţii ADI au informat primarii din cele 36 de localități că anticipează că noul operator, care va veni pe o perioadă scurtă, de câteva luni, va încasa banii pentru serviciul de salubritate direct de la primării, urmând ca autorităţile locale să își recupereze banii de la cetăţeni şi de la persoanele juridice, prin instituirea unei taxe echivalente cu tariful lunar de salubritate.
E posibil ca acest lucru să le fi dat de gândit reprezentanţilor mai multor primării, care ştiu că va fi nevoie de un efort bugetar impresionant, greu de recuperat ulterior de la populaţie, mai ales că e posibil ca un nou operator să vină şi cu un tarif mai mare.
Spre exemplu pentru Ploieşti, conform unui calcul făcut de Regia Autonomă de Servicii Publice, municipalitatea ar trebui să achite lunar circa 3 milioane de lei, sumă calculată la tarifele actuale.
Vezi mai jos dezbaterile pe tema rezilierii contractului cu Rosal.