Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Șerban Cantacuzino” al județului Prahova a prezentat marți bilanțul activității pe anul 2018. La eveniment a participat și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, care a venit cu vești bune pentru echipajele care acționează în situații de urgență pe raza județului nostru, dar a vorbit și despre problemele cu care se confruntă ISU.

În ceea ce privește bilanțul, echipajele ISU Prahova au fost nevoite să facă față solicitărilor, în condițiile în care, totuși, ofiţerii sunt încadrați în procent de 75,75%, iar personalul contractual în procent de 71,42%. Numai la maiștrii militari și subofițeri, încadrarea trece de 91-92%.

O problemă cu care se confruntă pompierii prahoveni este aceea că doar 40,67% din tehnica de intervenție are sub 10 ani vechime, însă echipajele Inspectoratului trebui să se descurce și cu dotări vechi de peste 30 de ani,care reprezintă 24,67% din total.

La SMURD Prahova, în prezent, 8 ambulanțe au peste 10 ani vechime, 4 au între 5 și 10 ani vechime, și numai trei nou-nouțe, primite la finalul lui 2018. În 2020, 53,33% dintre ambulanțele SMURD Prahova vor avea peste 10 ani vechime.

Totuși, situația s-a mai îmbunătățit, în ultimii ani, datorită achizițiilor recente, dar mai sunt multe de făcut și de cumpărat, așa cum o recunoaște și secretarul de stat în MAI Raed Arafat.

Acesta a anunțat marți, la Ploiești, că la nivel național încă sunt în derulare proiecte din fonduri europene, pentru achiziționarea de noi autospeciale, atât pentru SMURD, cât și pentru inspectoratele pentru situații de urgență. Iar unele dintre acestea vor ajunge în Prahova, în scopul acoperirii deficitului, respectiv pentru sprijinirea deschiderii unor noi puncte de lucru. În județ, planuri în acest sens există pentru Filipeștii de Pădure și Puchenii Mari.

”S-a observant o scădere la intervenții, inclusiv cea a SMURD-ULUI și cauza a fost parcul auto. Am ajuns să avem un parc auto care în mare parte a fost achiziționat în 2008. Suntem în 2018 și aceste mașini, unele dintre ele, au atins și 1 milion de kilometri. Din fericire pot să spun că această problemă a fost rezolvată, am finalizat licitațiile și deja primele 420 de mașini pentru dotarea serviciilor de ambulanță și a SMURD-urilor și mai sunt în jur de 800 de mașini prevăzute în buget care o să fie livrate până în iulie”,a precizat șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.

Doctorul Raed Arafat a anunțat că, anul acesta, pompierii prahoveni vor primi o parte din cele 500 de autospeciale de intervenție pentru stingerea incendiilor, achiziționate prin Programul Operațional Infrastructură Mare.

Și Salvamont Prahova va primi o mașină specială pentru zonele montane, cu toate dotările necesare în vederea recuperării răniților de pe traseele din munții județului nostru.

O altă veste bună este că se va lua în discuție solicitarea de creștere a numărului de posturi la Serviciul de Ambulanță Județean Prahova, lucru care va îmbunătăți calitatea actului medical.

Bilanțul ISU Prahova mai prevede și faptul că, pe timpul acţiunilor de localizare, lichidare şi înlăturare a efectelor negative generate de incendii, au fost salvate bunuri materiale în valoare de 143.187.213 lei, respectiv 30.465.364,46 euro.

În același timp, echipajele SMURD Prahova au asistat nu mai puțin de 7.763 de persoane, dintre care aproape 800 de copii, și au asigurat intervenția, pentru prim-ajutor și descarcerare, la peste 900 de accidente rutiere.

Trebuie precizat și faptul că ISU Prahova a achiziționat, cu fonduri în valoare 50.000 de lei primite de la Consiliul Judetean Prahova,  o cameră de termoviziune care va fi de mare ajutor în cazul căutării pe timp de noapte a persoanelor dispărute, precum și pentru a stabili modul de acțiune în intervențiile de stingere a incendiilor, în funcție de temperatura generată de flăcări și măsurată de aparatul respectiv.

Articolul precedentPeste 200.000 lei amenzi aplicate rețelarilor care ”uită” să repare străzile Ploieşti la finalul intervenţiilor
Articolul următorȘase autoturisme implicate într-un accident în Ploiești