Este unic în lume, iar valoarea sa este inestimabilă. Este vorba despre Coiful de aur de la Coţofeneşti care a revenit, după nouă decenii, în Prahova, pentru câteva ore, la Vărbilău.

Muzeul Național de Istorie a României (MNIR), în parteneriat cu Ministerul Culturii și Identității Naționale și cu Primăria Comunei Vărbilău au organizat Expoziția „Coiful getic din aur. Din nou la Vărbilău, după 90 de ani”. Evenimentul a avut loc la Școala Gimnazială din comuna Vărbilău.

Alături de tezaurul de la Pietroasele, coiful de la Coțofenești este cea mai populară piesă de aur antică provenind din România. Dateaza din anii 400 î.e.n, si cel mai probabil a apartinut unui rege. Potrivit wikipedia, acesta este un coif geto-dac si a fost descoperit în anul 1928 în satul Coțofenești, comuna Poiana Vărbilău, județul Prahova, de către un elev al școlii primare din localitate.

Este o piesă din aur masiv, cântărind 770 grame, aproape intactă. Îi lipsește doar partea superioară a calotei, în rest, nici un detaliu de decor nu este deteriorat. Coiful de aur este expus în prezent la Muzeul Național de Istorie a României.

Tot la Vărbilău s-a inaugurat şi un Drum al Coifului în localitate. Practic, turiştii vor putea veni şi vor putea merge pe acest drum până la locul unde se presupune că a fost găsit Coiful.

.

Articolul precedentAccident grav pe un drum forestier la Mehedința! Un tânăr de 26 de ani a murit!
Articolul următorPercheziții în Prahova la persoane bănuite de contrabandă
Ziarist cu o experientă de peste 25 de ani. O cariera in care a trecut prin presa scrisa,radio,televiziune (moderator al mai multor talk show-uri la posturi de televiziune din Ploiesti) si o vasta experienta in presa online.