Garda de Mediu Prahova a anunțat că investighează un incident petrecut, miercuri, la rafinăria de la Brazi. Comuna de lângă Ploiești a fost acoperită ieri dimineață de un praf alb despre care autoritățile spun că sunt pulberi eliberate în atmosferă în urma unei avarii.

„Garda Națională de Mediu – Comisariatul Județean Prahova a fost anunțată  prin apel 112 de o avarie  produsă la rafinăria din localitatea Brazi.

Din primele informații obținute de la fața locului, avaria s-a produs ca urmare a căderii de tensiune din stația electrică proprie a operatorului, astfel s-a oprit accidental funcționarea cazanelor de abur ceea ce a condus la oprirea forțată a mai multor instalații tehnologice.

În procesul de repornire al instalației tehnologice, ca urmare a unor defecțiuni la sistemul de separare catalizator de gazele arse, acestea nu au mai urmat traseul de filtrare , ceea ce a condus la  eliberarea în atmosferă de pulberi (un praf de culoare albă) cu miros un specific provocând disconfort locuitorilor din împrejurimi.

Procesul de repornire este în continuare în desfășurare în vederea asigurării atingerii parametrilor de funcționare”, au informat reprezentanții Gărzii de Mediu, anunțând că vor publica rezultatele controlul, la finalizarea verificărilor.

Un incident similar a avut loc, la Brazi, și în iulie 2020. “În cursul repornirii instalației de cracare catalitică, după revizia generală planificată din ultimele două săptămâni a rafinăriei Petrobrazi, a avut loc un incident tehnic. În urmă incidentului, a fost eliberată în atmosfera o pulbere ce conține majoritar zeolit (aluminosilicat cristalin) și silicat de aluminiu natural (caolin). Pulberea respectivă s-a depus în anumite zone specifice din zona localității Brazi.

Menționăm că pulberea nu este clasificată că periculoasă. Compania investighează incidentul și depune toate eforturile pentru a remedia situația cât mai curând.

Ne cerem scuze pentru disconfortul creat locuitorilor comunei Brazi” era răspunsul transmis atunci de reprezentanții rafinăriei administrației locale.

Sursa: Realitatea de Prahova

Articolul precedentUn bărbat a murit în supermarketul Kaufland Vest din Ploiești în timp ce se afla la cumpărături
Articolul următorPASTILA PENTRU SUFLET