IBC Focus, prin platforma de monitorizare a santierelor din Romania – VICTA.ro, a identificat și monitorizat pe parcursul anului 2019 peste 1000 de investiții reprezentând lucrări de realizare, construire, amenajare și modernizare instituții medicale (laboratoare, spitale, clinici, centre de îngrijire).

Totuși, deși sună spectaculos, mai puțin de un sfert din acestea sunt în curs de construire sau amenajare.

„În contextul unei adevărate crize la nivel mondial cauzată de răspândirea unui virus care i-a determinat pe chinezi să apeleze la soluții de urgență, inclusiv la construirea unui spital de la zero în câteva zile, este important să ne uităm și la situația din România. Aici, din păcate, observăm că în ciuda faptului că avem un număr considerabil de proiecte anunțate, marea majoritate rămân în stadii incipiente, de planificare sau autorizare. Un lucru destul de îngrijorător în contextul în care o bună parte din instituțiile medicale existente deja nu reușesc să se ridice la standardele din occident, sau nu reușesc să beneficieze de aparaturile moderne necesare unei astfel de instituții.” – IBC Focus

Dacă revenim la cifrele exacte, potrivit sursei citate, doar 238 din totalul de investiții monitorizate pe parcursul anului 2019 aveau stadiul de construcție sau amenajare, restul fiind în diverse stadii de planificare și autorizare. Din cele 238 de șantiere ce reprezintă investiții din zona medicală, 176 sunt investiții finanțate de stat cu o valoare estimată de 563 milioane lei.

La nivel de număr total de proiecte monitorizate cu ajutorul VICTA.ro, județul Iași conduce clasamentul cu 68 de proiecte, în timp ce locul 2 este împărțit de Cluj și București cu câte 61 de investiții anunțate în domeniul medical.

Iată cum arată repartizarea pe hartă a tuturor celor peste 1000 de șantiere din segmentul analizat, investiții care se ridică împreună la aproape 17 miliarde lei.

De asemenea, un lucru important de menționat ar fi și faptul că 30% din totalul investițiilor medicale monitorizate sunt proiecte cu finanțare privată si acestea sunt de dimensiuni mici si medii. În același timp, 433 din proiectele monitorizate pe parcursul anului sunt investiții în clădiri noi, restul reprezentând renovări, modernizări și extinderi ale unităților medicale deja existente.

Concluziile acestei analize țintesc către nevoia de informare și educare cu privire la situația actuală a domeniului construcțiilor din România.