Informația potrivit căreia fiica subprefectului și-a tranformat pensiunea de la Poienarii Burchii, localitate în care mama sa, subprefectul Mihaela Duță a fost secretar al primăriei, în centru de carantină a apărut duminică în presa centrală și locală.

Prefectul Cristian Ionescu a trimis presei un comunicat prin care încearcă să își apare colega, dând însă naștere mult mai multor controverse. Prefectul județului Prahova susține că pensiunea de la Poienarii Burchii a fost pusă la dispoziția autorităților județene cu titlu gratuit, dar pentru  Libertatea,  Mihaela Duță declarase că fiica sa primește suma stabilită de Guvern, adică 230 lei pentru cazare și 70 de lei pentru masă.

“În urma informațiilor apărute în spațiul public, potrivit cărora fiica doamnei subprefect a județului Prahova, Mihaela Duță, a pus la dispoziție ca spațiu de carantină pensiunea sa din Poienarii Burchii, urmând să-i fie decontați banii aferenți cazării și hranei persoanelor ce vor ajunge aici, Prefectura Prahova face următoarele precizări:

– ținând cont de lipsa spațiilor de cazare pentru carantină instituționalizată și a refuzului colaborării majorității primarilor prahoveni și proprietarilor de unități de cazare cu autoritățile județene, soluția oferirii acestei pensiuni ca spațiu de cazare, în contextul bine știut, a fost o măsură acceptată de către Comitetul Județean pentru Situații de Urgență.

-pensiunea din Poienarii Burchii a fost pusă la dispoziția autorităților cu titlu gratuit, proprietara nesolicitând suma de 230 lei/zi/persoană, aferentă cazării, așa cum s-a vehiculat.

-conform HG 201/2020, art. 2, în situația în care persoana este cazată într-un centru de carantină pus la dispoziție în mod gratuit, sumele decontate sunt următoarele:  „alocația de cazare este în valoare de 50 lei/zi, care include cheltuielile pentru serviciile de curățenie, servicii de spălătorie, produse de igienă personală, lenjerie, prosoape, protecția bagajelor și a altor efecte personale ale acestora; indemnizația de cazare, în cuantum de 70 lei/zi (…)“

-aceeași HG precizează și faptul că „decontarea cheltuielilor prevăzute la art. 2 se asigură prin transfer din bugetul Ministerului Sănătății, lunar, la solicitarea direcțiilor de sănătate publică județene, respectiv a municipiului București, pe baza unui borderou centralizator al documentelor justificative aferente, la sfârșitul perioadei de carantină.

Direcțiile de sănătate  publice judetene, respectiv a municipiului București, decontează cheltuielile prevăzute la art. 2 aferente carantinei la solicitarea autorităților administrației publice locale sau a operatorilor economici, după caz, în baza documentelor justificative“,a anunțat prefectul Cristian Ionescu.

Mihaela Duță a fost numită subprefect al județului Prahova în luna decembrie 2019, fiind susținută pentru numirea în funcție de către liderul PMP Prahova deputatul Cătălina Bozianu. Bozianu este unul dintre politicienii aflați permanent în preajma fostului președinte Traian Băsescu, iar negocierile politice au obținut pentru județul Prahova un post de subprefect și mai multe posturi în direcțiile deconcentrare din județ. Rămâne de văzut dacă liderul PMP Prahova va avea o reacție în acest scandal.