Primarii celor mai mari localități din țară sunt nemulţumiţi din cauza cotelor din impozitul pe venit care vor ajunge de la Guvern la bugetele locale.
Ultimele estimări arată o cotă sub aşteptări în privinţa veniturilor pe care primăriile le vor obţine din aceste cote.
Primii care au reacționat au fost primarii din Cluj-Napoca sau Bucureşti. Aceștia au criticat deja măsurile guvernamentale, estimând că investiţiile vor avea de suferit.
De altfel și primarul municipiului Ploiești, Adrian Dobre, a criticat dur decizia Guvernului Dăncilă
Edilul șef a susținut că municipiul va avea un buget de cheltuieli mult mai mic decât în 2018. Asta în condițiile în care fondurile de care a dispus anul trecut abia au fost suficiente ca să acopere cheltuielile de funcţionare. Concret, primarul Ploieștiului a punctat faptul că nu există o transparenţă privind impozitele colectate de stat de la marile companii şi că sumele totale care vor ajunge din cotele IVG la primării vor fi mult mai mici decât anul trecut, când oricum scăzuseră faţă de 2017.
Primarul Ploieștiului a spus totodată că, după cele mai recente calcule, instituţia ar urma să aibă venituri la dispoziţia sa de circa 300 de milioane de lei în 2019, faţă de aproximativ 370 anul trecut, calculul fiind făcut fără a include şi sumele care se dau de la stat pentru profesori sau unităţile medicale şi care doar sunt intermediate de bugetele primăriilor, adică ies la fel de rapid cum au şi intrat.

“Au apărut informaţii în presa naţională cu privire la procentele şi sumele pe care primăriile le vor primi. O să avem o întâlnire la AMR şi sper să avem şi una la Ministerul Finanţelor, inclusiv în prezenţa doamnei premier. Constat, dacă ne luăm după cifrele respective, pentru că Guvernul nu se consultă cu uniunile asociative ale autorităţilor publice locale, că primăriile primesc undeva între 45 şi 50% din IVG, sume care sunt total insuficiente pentru orice primărie, cu câteva excepţii”, a afirmat Adrian Dobre, primarul Ploieştiului.

Dobre a mai reclamat şi că în 2019, conform ultimelor informaţii apărute în mediul public, echilibrarea bugetelor primăriilor se va face de către consiliile judeţene, pe criterii încă neclare, spunând că acest lucru va însemna o întoarcere cu câţiva ani buni în trecut şi o “rebaronizare” a României.
”Observăm un lucru foarte interesant, aproape o dublare a veniturilor din IVG pentru consiliile județene, dar mai mult decât atât, distribuția a 30%-35% din IVG se va face de către consiliul județean, neștiindu-se care vor fi criteriile pe care cj-urile le vor aplica. Cu alte cuvinte, vedem cum ne întoarcem cu câțiva ani în urmă. Putem vorbi chiar de o rebanorizare a țării”, a mai declarat primarul Adrian Dobre, acesta susținând totodată că ”anul trecut, cota din IVG a fost de 43%, dar am mai avut un excedent de 30 de milioane de lei şi am primit şi o cotă defalcată din TVA pentru reechilibrare. Acum nu se mai vorbeşte nimic despre echilibrarea din TVA. Anul acesta, echilibrarea se va face de către Consiliul Judeţean, pe nişte criterii pe care nu le cunoaştem”.
Această problemă va fi dezbătută marți în cadrul ședinței Asociaţiei Municipiilor din România.

Articolul precedentCe “arsenal” avea asupra sa agresorul profesoarei de la Liceul Spiru Haret din Ploiești
Articolul următorDetalii noi despre agresiunea de la Liceul Spiru Haret din Ploiești. Profesoara, soția unui judecător!