Incredibil, dar adevărat!  Veolia Energie refuză propunerea votată astăzi de Consiliul Local Ploiești care privește majorarea tarifului la gigacalorie la 237 lei/Gcal +TVA, implicit semnarea actului adițional privind prelungirea contractului pe trei ani.

Deși primarul Adrian Dobre a susținut că tariful aflat pe masa consilierilor locali este cel agreat de operatorul de termoficare, în această seară Veolia Energie Prahova a revenit cu un comunicat de presă în care anunţă că nu este de acord cu ceea ce s-a votat în Consilul Local Ploieşti.

 

Iată comunicatul de presă:

Ploiești, 09.04.2019 – Veolia Energie Prahovaîși exprimă disponibilitatea pentru finalizarea negocierilor în vederea prelungirii contractului de concesiune pentru sistemul de termoficare din Municipiul Ploiești, având ca obiectiv prioritar interesul cetățenilor Municipiului Ploiești.

În cadrul întâlnirilor avute compania a înaintat către Consiliul Local și Consiliul Județean un calendar de acțiuni care nu a fost respectat până în acest moment.Astfel, presiunea timpului a devenit foarte mare, ceea ce conducela imposibilitatea respectării termenului de semnare a prelungirii contractului, astfel încît compania să operezeconform reglementărilor în vigoare și după data de 01.05.2019.

Preocuparea și punctul susținut permanent de către VEP în cadrul negocierilor cu autoritățile locale timp de 1 an și jumătate a fost identificarea unor soluții de reechilibrare a contractului de concesiune.

Compania a propus o nouă formulă de ajustare a prețurilor atât pentru populație cât și pentru agenții economici ce include un tarif de referință de 340 lei / gigacolarie + TVA(care a fost omis din HCL votat astăzi) și care reprezintă un element de bază și obligatoriu pentru prelungirea contractului. Prețul local de furnizare rezultat în urma aplicării acestei noi formule ar rămâne chiar si așa, printre cele mai mici din țară.

Un alt element de bază a fost recuperarea diferențelor ca urmare a creșterii prețurilor combustibilului (denumit rattrapage) și care prin hotărârea de Consiliul Local votată astăzi 09.04.2019 a fost amânată. Aceasta în ciuda faptului că toate documentele și solicitările VEP au fost depuse încă din luna iunie 2018.

În situația în care se va semna un act adițional de prelungire a contractului de termie, tariful aprobat de 237,35 lei/ gigacalorie este valabil pe o perioadă limitată și se va aplica doar până la aprobarea noului preț de către Autoritatea de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE). Noul preț este obligatoriu a fi aprobat prin Hotărâre de Consiliu Local, în maxim 30 de zile de la avizarea sa de către ANRE, fiind o clauză de încetare unilaterală a contractului.

 

Modul în care s-a respectat calendarul de acțiuni propuse a dus compania în situația puțin probabilăde a mai putea ajunge la un acord în perioada rămasă până la expirarea prezentului contract de termie.

În paralel, Veolia Energie Prahova continuătoate demersurile de informare a autorităților competente și de implementare a acțiunilor de  predare – primire a bunurilor ce compun sistemul.

Articolul precedentDecizie importantă în Consiliul Local Ploiești pe tema termoficării și a contractului cu Veolia Energie
Articolul următorGigi Mulțescu, despre partida cu FC Argeș: Va fi meci foarte dificil, periculos