Protocol important între Primăria Ploiești și Ministerul Dezvoltării, legiferat în CL. Vizează achiziționarea de mijloace de transport în comun
Consiliul Local Ploiești a validat joi, în cadrul unei ședințe extraordinare, proiectele de hotărâre necesare pentru ca reprezentanții Primăriei să încheie parteneriate cu Ministerul Dezvoltării în ceea ce privește achiziționarea de mijloace de transport în comun, cu fonduri europene. Astfel, la Ploiești vor ajunge 20 de tramvaie, 20 de troleibuze şi 9 autobuze electrice.
Primăria Ploiești va putea să încheie parteneriatele necesare cu Ministerul Dezvoltării necesare pentru achiziționarea de mijloace de transport în comun, cu fonduri europene. Asta după ce joi, în cadrul unei ședințe extraordinare, Consiliul Local a validat cu unanimitate de voturi cele trei proiecte de hotărâre care vizau protocoalele de colaborare dintre cele două instituţii prin care se va cumpăra 20 de tramvaie, 20 de troleibuze şi 9 autobuze electrice.Achiziţia va viza şi instalarea unor staţii de încărcare şi a unor sisteme de transport inteligente.
”Ca şi co-iniţiatori la acest proiect, atât eu cât şi colega mea, Claudia Sălceanu, am considerat că aceste parteneriate reprezintă cele mai bune soluţii în ceea ce priveşte achiziţionarea de mijloace de transport în comun. Practic, acum, municipalitatea va contribui cu o cotă de cofinanţare de 2% din valoarea totală de achiziţie a 20 de tramvaie, 20 de troleibuze şi 9 autobuze electrice. Ştiam cu toţii că Ploieştiul suferă la acest capitol, la confortul oferit celor care circulă cu mijloacele de transport în comun, însă până acum totul a fost doar la nivel declarativ. Ne bucurăm că şi noi, consilierii PMP, am reuşit ca vorbele să le transformăm în fapte”, ne-a declarat consilierul local Bogdan Hodorog, preşedintele PMP Ploieşti.
La îndrumarea reprezentanţilor Ministerului Dezvoltării, instituţia prin care se va achiziţiona respectivele mijloace de transport în comun, reprezentanţii Consiliului Local Ploieşti au stabilit ca autobuzele vor avea o lungime de aproximativ 12 metri, la fel şi tramvaiele, iar troleibuzele dorite trebuie să aibă aproximativ 18 metri.
Pentru lotul de autobuze electrice, nouă la număr, proiectul mai prevede şi achiziţionarea a trei staţii de încărcare rapidă şi nouă de încărcare lentă, mijloacele de transport şi echipamentele specifice ajungând la o valoare totală estimată la 30 de milioane de lei, din care Primăria Ploieşti urmează să suporte o cotă de cofinanţare de puţin peste 600.000 de lei.
În ceea ce priveşte cele 20 de tramvaie propuse, valoarea achiziţiei este estimată la 190,5 milioane de lei, cu o contribuţie proprie a beneficiarului în valoare de 3,8 milioane, în vreme ce aducerea de troleibuze e estimată la 47,7 milioane, cu o cofinanţare de 954.000 de lei de la bugetul local.
În total, vorbim despre o valoare totală de 268.367.400 de lei, echivalentul a aproape 57 de milioane de euro, cu o contribuţie a Primăriei de 2%, ceea ce înseamnă suma de 5.367.348 lei.