Rafinăria Lukoil din Ploiești, la un pas să își suspende activitatea din cauza unei avarii la o conductă. Planurile cu traseul conductei nu corespund cu realitatea.

Scandal între o societate comercială care dorește să construiască un imobil la ieșirea la ieșirea din Ploiești spre București și rafinăria Lukoil. Totul a fost generat de o conductă care trece pe terenul respectivei societăți și care transportă apă industrială către Rafinăria Lukoil, deşi în schiţele puse la dispoziţie chiar de către Petrotel Lukoil conducta figurează că trece prin alt loc. Acum Lukoil este la un pas să își închidă din cauza unei avarii la o conductă respectivă.

O societate comercială cu profil de construcții a achiziționat un teren (proprietar PFA Lupu Mărioara-Domnica) la ieșirea din Ploiești spre București și după ce a obținut de la autoritățile locale avizele necesare pentru construcția unei clădiri, în momentul în care muncitorii s-au apucat să sape fundația au descoperit o conductă care traversa o porțiune din teren. În timp ce se executau lucrările de construcții, acea conductă a fost ușor avariată.

Conducta respectivă este folosită de societatea Petrotel Lukoil și alimentează cu apă rafinăria Lukoil. Potrivit unor surse, dacă ar fi sistat transportul apei activitatea rafinăriei s-ar suspenda. Proprietarul terenului a sistat inițial lucrările de construcții și a notificat Lukoil să găsească o soluție tehnică pentru a devia conducta de pe terenul lui. Reprezentanții rafinăriei au refuzat discuțiile și au apelat la autoritățile locale (Primărie, Prefectură și Consiliul Județean), iar din documentația pusă la dispoziție autorităților, a reieșit că în acte acea conductă nu figurează pe terenul societății de construcții. Chiar și primarul Ploieștiului, Adrian Dobre, s-a deplasat la fața locului pentru a constata acest lucru. Situația, aparent una simplă, a degenerat în momentul în care reprezentanții Lukoil nu au găsit sprijinul așteptat din partea autorităților locale.

Un angajat Lukoil a sunat la 112 și a reclamat la Poliție că firma de construcții le distruge conducta. Ajunși la fața locului, polițiștii au verificat documentele de proprietate ale firmei de construcții în timp ce reprezentanții rafinăriei nu au prezentat niciun document.

Joi, 02.08.2018, societatea Petrotel Lukoil a trimis un comunicat de presă în care preciza punctul de vedere referitor la incidentul cu conducta. ”Societatea PETROTEL-LUKOIL S.A. în calitate de proprietar al conductei DN 800 Brazi, dorește să aducă la cunoștința publicului faptul că această conductă de apă alimentează Rafinăria Petrotel-Lukoil (fostă Teleajen) încă din anul 1983.În urma unor acțiuni ale proprietarului terenului situat în Bulevardul București nr. 28K, PFA Lupu Mărioara Domnica, și a angajaților săi, integritatea acestei conducte a fost afectată.
În vederea soluționării acestei probleme, societatea PETROTEL-LUKOIL S.A. s-a adresat autorităților competente care urmează să dispună măsurile legale ce se impun în cauză.
Menționăm că Rafinăria PETROTEL-LUKOIL nu a pus în pericol angajații săi sau comunitatea ploieșteană, așteptând din partea autorităților regionale și locale soluționarea problemei apărute.
Față de alte informații ivite în spațiul public, Rafinăria PETROTEL-LUKOIL nu dorește să comenteze la acest moment.”

Vineri, 3.08.2018, proprietarul terenului a început lucrările pentru îndepărtarea conductei Lukoil.

Tot vineri, 3 august 2018, și proprietarul terenului a emis un comunicat de presă cu privire la litigiul cu SC Petrotel Lukoil.

Conform purtătorului de cuvânt al Lukoil, Daniela Dănulescu, în acest moment ”sunt purtate discuții cu toate părțile implicate, pentru identificarea unei soluții optime, fără riscuri.”

Poliția Prahova a deschis dosar penal la sesizarea Lukoil pentru tentativă de distrugere, informația fiind confirmată de purtătorul de cuvânt al Poliției Prahova, Raluca Brezeanu.
În replică, avocatul Vlad Nichita, reprezentantul legal al proprietarului terenului a declarat:
”Dacă cei de la Petrotel Lukoil fac cea mai mică dovadă că ar avea drept de proprietate sau măcar un drept real asupra acelui teren noi ne vom cere scuze public și vom face toate reparațiile necesare pe cheltuiala noastră. Nu înțeleg de ce reprezentanții Petrotel Lukoil fac presiuni la nivel guvernamental și la nivel de autorități locale susținând că au drepturi asupra acelei construcții speciale (n.r.- conducta de ape industriale folosită de Lukoil).
Este inexplicabil de ce au solicitat instanței de judecată constatarea dreptului de superficie. (n.r.- Lukoil recunoaște faptul că nu are niciun drept și cere instanței recunoașterea dreptului de proprietate asupra construcțiilor de pe terenul aparținând altei persoane). Este practic un non-sens solicitând instanței să constate ceea ce tu susții că ai deja”.

Potrivit unor surse din cadrul Petrotel Lukoil în acest moment s-a găsit o soluție temporară pentru furnizarea apelor industriale, dar conductele respective nu au mai fost folosite de ani de zile și nu prezintă siguranță. Aceleași surse au precizat că nici nu se poate găsi momentan o soluție tehnică pentru devierea conductei principale, din cauza diferențelor dintre documentele cu planurile și traseul conductei comparate cu realitatea din teren.

Vă reamintim că societatea Petrotel Lukoil a fost trimisă în judecată pentru infracțiuni de spălare de bani cu prejudiciu de peste 200 milioane de euro, într-un dosar în care se fac cercetări și pentru evaziune fiscală și folosirea cu rea credință a capitalului societății, prejudiciul depășind 2 miliarde de euro.

În continuare vă prezentăm informații din documentele care atestă schimbul de notificări dintre cabinetul de avocatură al PFA-ului care deține terenul și societatea Petrotel Lukoil.

”În data de 21.06.2018, Lukoil răspunde unei invitații la conciliere din data de 20.06.2018, comunicată prin intermediul Cabinetului de Avocat Nichita Vlad (reprezentant PFA Lupu Mărioara) și spune că având în vedere incidentul din 19.06.2018, prin care a fost avariată conducta societății, sunt în curs de identificare a prejudiciului direct și indirect suferit de către Lukoil ca urmare a acțiunilor unor persoane fizice sau juridice care, intenționat sau neintenționat, au cauzat situația.

Lukoil spune că această conductă a fost edificată în anul 1976, în baza unui aviz al Consiliului Județean Prahova și cu un aviz de la Consiliul Popular al municipiului Ploiești și că fiind în funcțiune de peste 42 de ani, reprezentanții rafinăriei sunt de părere că orice proprietar/dezvoltator de bună credință putea și trebuia să ia la cunoștință despre existența acesteia anterior dobândirii dreptului de proprietate/ planificării oricăror investiții care ar putea fi afectate de existența conductei și de drepturile de care Lukoil se bucură de la edificare în sensul statuat prin Decizia nr. 393 din 06.02.2014 a ICCJ.

Lukoil mai spune că este mai mult decât evident că la momentul achiziționării imobilului, acesta era deja grevat de acceptul dat de proprietarul inițial pentru realizarea conductei, astfel că sunt ținuți să respecte sarcinile impuse imobilului anterior dobândirii în proprietate.

Referitor la transmiterea unor documente cu privire la investiția pe care PFA-ul dorește să o facă pe imobil, Lukoil spune că aceste planuri nu îi privesc și nu doresc să primească informații care nu îi privesc în mod direct.

Cu privire la invitația la conciliere, având în vedere lipsa mandatului valabil al reprezentantului convențional și neprezentarea înscrisurilor care să dovedească calitatea de titular al dreptului de proprietate, nu pot da curs invitației până la clarificarea calității persoanei.”

”Pe 18.07.2018, ca răspuns la o notificare din data de 22.06.2018, PFA LUPU MĂRIOARA-DOMNICA, prin avocat Nichita Vlad, informează PETROTEL-LUKOIL S.A. și LUKOIL ROMANIA SRL că vineri, 27.07.2018, la ora 11.00, vor demara lucrările pentru înlăturarea conductei aflate pe teren, prin intermediul unei firme specializate.

În informare este reamintit că PFA-ul a notificat Lukoil pe 20.06.2018 și pe 22.06.2018, pentru a rezolva problema pe calea unei concilieri, dar au fost tratați superficial și cu ignoranță, făcând referire la lipsa calității de reprezentanți, la decizia ICCJ, care nu are legătură cu speța și la faptul că Lukoil deține un drept real în baza unui proiect și al unui aviz.

În aceeași informare, PFA-ul spune că Primăria Ploiești, prin adresa din 06.07.2018 a pus Lukoil în vedere devierea conductei, datorită lipsei actelor de proprietate în conformitate cu Legea 7/1996 republicată și cu Legea 50/1991, cu atât mai mult cu cât conducta nu respectă traseul stabilit de schițele puse la dispoziție de Lukoil.

PFA spune că a încercat prin toate mijloacele să rezolve pe cale amiabilă situația, dar s-a lovit de un dezinteres total și de o vădită rea credință, rezultată din interpretarea art. 14 din Codul Civil.

PFA a transmis și că la aceeași dată va comunica public printr-o scrisoare deschisă sau o conferință de presă faptul că Lukoil S.A. și Petrotel S.A. manifestă un dezinteres total față de legislația și autoritățile din România, lipsa avizelor și autorizațiilor de construire pentru activele societății fiind practic un „modus operandum”.

PFA informează și că va solicita organelor abilitate să verifice modalitatea în care sunt deținute activele societății pentru a face demersuri în sensul obligării la intrarea în legalitate.

Fiind în continuare de bună credință, PFA spune că este deschis în continuare spre mediere, inclusiv din respect față de salariații rafinăriei, fiind dispus să rezolve amiabil fără a impieta activitatea rafinăriei.

PFA transmite că această notificare va fi comunicată și la sediul central al societății din Moscova.

Anexat la informare, PFA a depus delegația avocațială și notificarea de la primăria Ploiești.

În data de 25.07.2018, PFA Lupu Mărioara-Domnica, prin avocat Nichita Vlad, a solicitat ESZ Prahova (solicitare trimisă spre informare și la Lukoil) sistarea furnizării apei industriale către Petrotel Lukoil prin intermediul conductei care traversează proprietatea PFA-ului, deoarece intenționează să întrerupă această conductă marți, 31 iulie, ora 15.00.

PFA a motivat solicitarea, explicând că în cursul lunii iulie 2018, în urma lucrărilor de săpături pentru fundație, a constatat că proprietatea este traversată de o conductă care furnizează apă industrială.

PFA a notificat proprietarul și primăria Ploiești la data de 22.06.2018.

Primăria Ploiești a transmis un răspuns prin care spune că Lukoil trebuie să devieze conducta de pe teren.

Pe 24 iulie 2018, în cadrul unei medieri realizate de primăria Ploiești între PFA și rafinărie s-a stabilit că această conductă nu a fost realizată cu autorizație de construire în conformitate cu legislația în vigoare (Legea 50/1991 republicată), nu respectă traseul din schițele anexate de Lukoil și nu există niciun drept real notat în Cartea Funciară a imobilului PFA-ului sau în Cartea Funciară a imobilelor străbătute de conducte.

PFA solicită sprijinul în ceea ce privește intrarea în legalitate și normalitate, cunoscând faptul că ESZ Prahova își desfășoară activitatea cu respectarea strictă a legislațiilor naționale, motiv pentru care PFA-ul consideră că după ce a expus această situație nu mai pot presta serviciul de furnizare a apei industriale printr-o instalație artizanală care nu este în concordanță cu normele în vigoare.

PFA a atașat la solicitare planul conductei, contract de vânzare-cumpărare, autorizație de construire, notificare de la primăria Ploiești.

Pe data de 02.08.2018, PFA, prin avocat Nichita Vlad, a transmis o nouă solicitare către Serviciul Exploatare Sistem Zonal Prahova S.A. (trimisă spre informare și la Lukoil), prin care cerea ca în regim de urgență să sisteze apa pe care o furnizează către Lukoil prin conducta DN800, deoarece cred că la acest moment există o fisură în conductă, fapt ce ar avea drept consecință producerea unor inundații pe terenul lor și în zona învecinată.

PFA mai spune că întrucât este o situație limită, solicită să confirme pe email primirea înștiințării, dar și un răspuns până la ora 13.00, ziua curentă, pentru a știi ce demersuri să întreprindă în cazul în care nu dau curs cererii.

Atașat la solicitare, PFA a anexat o fotografie de pe teren.

Acest caz a ajuns și în atenția DNA Ploiești. Directorul general al Serviciului de Exploatare Sistem Zonal Prahova (ESZ Prahova) s-a ales cu plângere penală pentru înșelăciune și abuz în serviciu.

În plângere, avocatul spune că la data de 31.07.2018, Lupu Mărioara Domnica s-a deplasat împreună cu fiul său, Lupu Mihai, și cu avocatul, la sediul ESZ Prahova unde i-a solicitat directorului sistarea apei industriale către Petrotel Lukoil Company S.A. din următoarele motive:

-conducta DN 800, prin care se face alimentarea cu apă, trece neautorizat pe terenul lor

-pentru conductă nu există documentele de proprietate și nici nu respectă traseul evidențiat pe planul pus la dispoziție chiar de către rafinărie

-societatea Petrotel Lukoil Company S.A., sau orice terț, nu dețin niciun drept real asupra construcției

-pe terenul pe care se derulează un proiect imobiliar de 25.000 mp nu poate fi desfășurată activitatea din cauza faptului că prin îndepărtarea conductei s-ar inunda zona pe o suprafață foarte întinsă.

Lupu Mărioara Domnica spune în plângere că i-a prezentat lui Sorin Niculae adresa răspuns transmisă de primăria Ploiești, prin care era pus în vederea rafinăriei să devieze conducta. Totodată, i-a solicitat să procure de la beneficiarul apei industriale documentele de proprietate ale conductei.

Lupu Mărioara Domnica susține că sunt întrunite elementele constitutive ale infracțiunii de abuz în serviciu deoarece Sorin Niculae, funcționar public, deși avea reprezentarea faptului că societatea Petrotel Lukoil Company SA nu deține documente de proprietate ale conductei și de faptul că primăria pusese în vedere devierea traseului acesteia, nu a dispus luarea vreunei măsuri pentru sistarea furnizării cu apă industrială, cauzând o pagubă însemnată societății ei.

Tot în plângere este stipulat că acțiunile acestuia sunt făcute cu scopul de a obține un folos patrimonial pentru instituția pe care o conduce, pentru că în situația dată instituția va continua să perceapă taxe pentru furnizarea apei.

De asemenea, în cadrul ședinței din 1 august 2018, de la sediul Instituției Prefectului Prahova, s-au reconfirmat susținerile PFA-ului, fiind analizate în prezența tuturor reprezentanților autorităților competente, pe baza documentelor existente.

În ceea ce privește înșelăciunea, menționează că la data de 31.07.2018, în cadrul întâlnirii respective, Sorin Niculae a făcut afirmația „am fost sunat de niște băieți cu ochi albaștri de la SRI, care nu prea sunt de acord cu ce faceți”.

PFA susține că scopul acestei afirmații, pe care o consideră mincinoasă, era de a induce în eroare și de a determina să lase conducta amplasată abuziv, cu scopul ca societatea la care lucrează să încaseze lunar prestația, în detrimentul proiectului imobiliar.

Pentru dovedirea acestor afirmații, Lupu Mărioara Domnica a solicitat administrarea probei cu înscrisuri, audierea martorului Lupu Mihai și înregistrarea audio.

 

La plângerea penală au fost anexate autorizația de construire, răspunsul primăriei Ploiești (Direcția de Urbanism) nr. 305145/06.07.2018, notificarea transmisă către ESZ Prahova, procesul verbal de mediere încheiat la data de 30.07.2018, la sediul primăriei, contract de vânzare-cumpărare, extras de Carte Funciară și împuternicire avocațială.

„Informația e falsă, nu transportăm apă, conducta este proprietatea din câte știu eu, a Lukoil și noi, societatea noastră, are contract cu Pro Water Eco Sistem. Noi tratăm apă și o trasportăm către beneficiari. Conducta la care faceți referință pleacă din Brazi, unde este punctul meu terminus și nu știu traseul acestei conducte, pe unde merge și ce face, chiar nu știu. Da, apa pleacă de la mine.

Și ce treabă am cu dânșii, că eu nu știu pe unde circulă această conductă?! Eu vă spun că s-au îndreptat greșit împotriva mea, o să văd când o să fie. Nu știu despre ce înșelăciune este vorba, vă rog să discutați cu ei”, a precizat directorul Sorin Niculae, apoi a închis telefonul.

Articolul precedentProtest anti- PSD la Câmpina. Un banner de mari dimensiuni cu mesajul ”_UIE PSD & ALDE” a fost atârnat de un pod pe DN1
Articolul următorCod galben de ploi torențiale în Prahova