Ziua Națională a României a fost marcată la Măneciu prin ridicarea drapelelor României și Uniunii Europene, în Pasul Bratocea, din Munții Ciucaș, eveniment la care a participat și vicepreședintele Consiliului Județean Prahova, Dumitru Tudone.

Locul unde a avut loc acțiunea a fost punct de graniță dintre Regat și Ardealul care, până în 1918, a ținut de Imperiul Austro-Ungar.

În 1916, când România a renunțat la neutralitate și a intrat în Marele Război, alături de Antantă, aici s-au dus lupte grele. Forțele adverse au crezut că vor ajunge mult mai ușor la București dacă vor străpunge bariera naturală a Carpaților, prin trecătorile Predeluș, Bratocea și Tabla Buții, masând importante efective austro-ungare și germane, dotate inclusiv cu artilerie grea. Au fost lupte crâncene, soldate cu pierderi de ambele tabere, iar acțiunile de aici au fost suspendate și strategia schimbată.

Astăzi, unul dintre punctele care separa românii de români este unul care, din 1918, ne unește, unul în care an de an sunt comemorați cei care au luptat ca idealul de secole să fie posibil, iar noi, fie că suntem din Muntenia, Ardeal sau Moldova să trăim în aceleași granițe.

„Sunt așezări unde istoria noastră a fost scrisă cu sânge, dar, din păcate, așa cum spuneam și la Tabla Buții, importanța lor este foarte puțin cunoscută. Însă pe lângă școală, pe lângă rolul profesorilor care ar trebui să le vorbească elevilor mai aplecat despre istoria și geografia locală, ne revine și nouă ca părinți, ca autortăți locale, ca locuitori ai acestui județ, datoria de a aduce în prim-plan însemnătatea unor astfel de locuri. Sunt sigur că decizia ridicării drapelelor României și Uniunii Europene la această altitudine va naște trecătorilor semne de întrebare și, sper, și dorința de a afla. La mulți ani, România! La mulți tuturor românilor!“, a declarat vicepreședintele Tudone

Tot astăzi, vicepreședintele Cristian Apostol a depus o coroană de flori din partea CJ Prahova la Monumentul Eroilor din Câmpina.

Sursa: Realitatea de Prahova

Articolul precedentVremea intră într-un proces de răcire accentuată. Temperatura maximă abia urcă la 6 grade
Articolul următorAngajații școlilor se vor ocupa de asamblarea testelor de salivă. Dacă elevul se testează acasă, sarcina este a părinților