Ursul rănit sâmbătă seara în accidentul rutier de la Praid a fost tranchilizat şi apoi împuşcat. Animalul fusese lovit sâmbătă seara de o mașină la ieșirea din localitatea Praid și a stat toată noaptea pe marginea drumului agonizând.

UPDATE 13.30 Ursul care a fost lăsat să agonizeze aproape o zi pe drum, în Harghita, a fost împușcat de vânători. Potrivit autorităților, animalul a fost ridicat de pe carosabil duminică, iar circulația rutieră a revenit la normal.

“Sunt absolut revoltat, autorităţile locale aveau tot ce trebuia legal astfel încât să îl tranchilizeze, să facă raport privind starea de sănătate, să vadă dacă se mai poate reabilita, recupera.

În cazul ăsta, autorităţile publice locale au pasat responsabilitatea fără să intervină”, a declarat la Digi24 ministrul Mediului.

Şeful Direcţiei Sanitar Veterinare Harghita, dr. Lado Zsolt, a declarat pentru Agerpres că animalul avea trei picioare facturate şi ar fi fost imposibil să supravieţuiască în pădure.

În autoturism se aflau trei persoane, printre care și un copil care a suferit un atac de panică. Copilul a fost asistat de un echipaj SMURD. Niciun pasager nu a fost rănit.

Ursul a suferit însă răni serioase, având membrele fracturate. Animalul a rămas în agonie întreaga noapte pe marginea drumului european.

Perimetrul este asigurat de polițiști și jandarmi, până ce autoritățile vor lua o decizie în ceea ce privește animalul rănit.

Gheorghe Suciu, purtător de cuvânt al Jandarmeriei Harghita, a declarat la Digi24 că la faţa locului sunt medici veterinari, dar că nu s-a putut face tranchilizarea, astfel încât jandarmii continuă să asigure perimetrul pentru siguranţa oamenilor şi a animalului.

Ministrul Mediului, Costel Alexe, a explicat la Digi24 că medicul veterinar din zonă nu avea substanţe tranchilizante, aşa că, de la nivelul ministerului s-a luat legătura cu alt veterinar.

„Din păcate suntem într-o situație regretabilă și trebuie să recunoaștem, cu adevărat tristă. Această situație se încadrează în prevederile unei hotărâri de Guvern din 2010, 323, pe răniri, capturi și ucideri accidentale, iar aici legislația este foarte clară. Atribuția de intervenție trebuia să fie a Jandarmeriei și a medicilor veterinari arondați DSV.

Pe această situație, noi, Ministerul Mediului nu ar fi trebuit să dăm ordinul de recoltare. Și cu toate acestea, am sunat la Minister, am trimis directorii astăzi în Ministerul Mediului să putem rezolva această problemă regretabilă. E inuman, vă spun sincer, să lași un animal să agonizeze atât timp cât nimic în lege nu te-a împiedicat să intervii”

Chiar acum emit colegii ordinul de recoltare, în cel mai scurt timp ursul va fi luat.

Am trimis veterinar cu tranchilizant, cel de acolo nu avea. Animalul va fi supus unui control, iar după asta vor trebui să spună ce decizie se va lua, înţeleg că are probleme la trei dintre membre. Eu nu pot să mă pronunț (dacă va fi ucis sau nu – n.r.), este atributul medicului veterinar”, a spus la Digi24 ministrul Mediului.

Redactare G.M.

Articolul precedentCe înseamnă un trai decent în România?
Articolul următorDoi turişti au rămas blocați în zona Vâlcelul Mortului.Intervenție dificilă a salvamontiștilor din Bușteni din cauza vântului puternic și a ceței