Acasă Actual Vioara Stradivarius Elder-Voicu se aude din nou la Ploiesti

Vioara Stradivarius Elder-Voicu se aude din nou la Ploiesti

Alexandru Tomescu cântă din 2007 pe vioara Stradivarius Elder-Voicu, iar după o serie aproape neîntreruptă de concerte desfăşurate în România şi în lume, numele violonistului şi al viorii sale au devenit sinonime perfecte.

Miercuri, 24 aprilie 2019, de la ora 19.00, îl veţi putea reîntâlni pe Alexandru Tomescu în Concertul nr. 3 în si minor, op. 62, pentru vioară şi orchestră, de Camille Saint-Saëns, alături de orchestra simfonică a Filarmonicii aflată sub bagheta dirijorală a maestrului Radu Postăvaru. În cea de-a doua parte a serii veţi putea audia Variaţiuni şi fugă pe o temă de Mozart, op. 132, de Max Reger.

Violonistul Alexandru Tomescu a început să studieze vioara cu mama sa,  prof. Mihaela Tomescu, şi a continuat cu studii îndrumate de maestrul Ştefan Gheorghiu în România şi de Tibor Varga, Eduard Schmieder, Igor Oistrach, Ruggiero Ricci şi Herman Krebbers în străinătate. Pregătirea excepţională de care s-a bucurat i-a adus premii la cele mai prestigioase concursuride vioară: Marguerite Long – Jacques Thibaud (Paris), Paganini (Genova), George Enescu (Bucureşti), Sarasate (Pamplona), Kloster Schöntal (Germania), etc.

Au urmat concerte în săli celebre ale principalelor metropole ale muzicii: Carnegie Hall (New York), Walt Disney Concert Hall (Los Angeles), Théâtre des Champs Elysées (Paris), Concertgebouw (Amsterdam). A concertat sub bagheta unor maeştri precum Valery Gergiev, Christoph Eschenbach sau Kurt Masur

Câştigarea în 2007 a dreptului de a cânta pe vioara Stradivarius Elder – Voicu a însemnat începutul unei noi şi frumoase poveşti muzicale: Turneul Stradivarius, un eveniment anual care în timp s-a impus ca fiind unul dintre cele mai valoroase ale scenei muzicale româneşti.

Ferm convins că muzica poate fi un instrument activ de transformare a societăţii, Alexandru Tomescu îşi pune constant talentul în slujba a numeroase cauze, fie că e vorba de proiecte sociale, de salvare a patrimoniului sau ecologice. Susţine Fundaţiile WWF România şi Pro Patrimonio, a cântat pentru copiii sprijiniţi de Fundaţia Special Olympics şi începând din 2012 este Ambasador al Fundaţiei Hope and Homes for Children România.

Pasionat în egală măsură de muzica de cameră, Alexandru Tomescu a evoluat mai întâi în Romanian Piano Trio (2005-2010), iar din 2011 în calitate de prim violonist al Cvartetului Ad Libitum, ansamblu cameral de prestigiu cu o istorie de peste 25 de ani.

Alexandru Tomescu este solist concertist al Orchestrelor Radio din 2002, evoluând alături de Orchestra de Cameră Radio, cât şi alături de Orchestra Naţională Radio, pe scena studioului „Mihail Jora” de la Radio România, dar şi peste hotare, în turnee în Europa şi Asia. Concerte de Mozart, Bruch sau Mendelssohn printre altele, susţinute de Alexandru Tomescu alături de cele două ansambluri, s-au materializat în înregistrări lansate la Editura Casa Radio.

Biletele, în valoare de 30 de lei (adulţi), 20 lei (pensionari) şi 10 lei (elevi/studenţi) se găsesc la Casa de bilete a Filarmonicii, la Agenţia Teatrală, la standul special amenajat în hipermarketul Cora – AFI Ploieşti şi online, pe www.filarmonicaploiesti.eu.

Articolul precedentConsiliul Județean Prahova, buget de peste 500 milioane lei. Cum au fost împărțiți banii| VIDEO
Articolul următorMircea Negulescu, dat afară de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpina
Ziarist cu o experientă de peste 25 de ani. O cariera in care a trecut prin presa scrisa,radio,televiziune (moderator al mai multor talk show-uri la posturi de televiziune din Ploiesti) si o vasta experienta in presa online.