Ajutorul de înmormântare se majorează în 2022, potrivit proiectul bugetului pentru anul 2022, adoptat de Guvern. Așadar, suma va crește de la 5.380 de lei la 6.095 lei, începând cu 1 ianuarie 2022.

Acest ajutor însă se va acorda diferențiat, în funcție de statului persoanei care a decedat. Suma de 6.095 se va acorda în cazul decesului unei persoane asigurate în sistemul public de pensii sau în cazul decesului un pensionar. O sumă mai mică, de 3.048 de lei, va fi acordată în cazul decesului unui membru de familie al persoanei asigurate sau al pensionarului.

Legea 263/2010, spune că ajutorul de deces se acordă după caz, pe baza unor documente transmise fie prin serviciile poștale, fie în format electronic, pe baza certificatului de deces. Astfel, banii trebuie solicitați, ei nu vin automat. De asemenea, sumele se virează în termen de trei zile lucrătoare de la depunerea cererii.

În cazul decesul unui membru de familie al asiguratului sau al pensionarului, dar care nu figurează ca asigurat sau pensionar în evidențele autorităților, ajutorul  va fi jumătate din cuantumul stabilit inițial, scrie sursa citată.

Articolul precedentAjutorul de înmormântare se majorează în 2022. Vezi care sunt actele necesare pentru ridicarea banilor
Articolul următorPrahova. Bărbatul care îţi ţinea fiica încuiată, arestat preventiv